© *

Hoe maak je een Italiaanse kok kwaad? Bestel een spaghetti bolognese

De Spanjaarden zijn nog maar net bekomen van televisiekok Jamie Oliver, die de culinaire trots van de natie tot in het diepst van zijn ziel beledigde door chorizo bij de paella te doen, of het is aan de Italianen om boos te zijn op de Britten. Volgens de bekende Italiaanse kok Antonio Carluccio heeft men in Groot-Bittannië de spaghetti bolognese vakkundig om zeep geholpen. Meer zelfs, in de authentieke Italiaanse keuken bestaat zelfs geen spaghetti bolognese, zegt Carluccio.

tib

"In Italië kennen we alleen tagliatelle bolognese", zei hij op het Cheltenham Literature Festival, waar hij te gast was. Het originele gerecht uit Bologna, dat tagliatelle al ragu heet, wordt nooit met spaghetti gemaakt. Bij een dikke saus hoort namelijk een dikke pasta: tagliatelle dus.

Daarnaast hekelt Carluccio het overdreven gebruik van kruiden bij Italiaanse gerechten. "Als jullie 'Italië' denken, komt er onmiddellijk oregano, basilicum, peterselie en look bij - dat klopt gewoon niet". 'Taglitatelle al ragu' wordt volgens het recept van Carluccio gemaakt met een saus van rundsvlees, pancetta, ui, wortels, selder, tomatenpuree, tomaten, witte wijn en melk. De enige kruiden die hij gebruikt, zijn peper en zout.

Carluccio is overigens niet de eerste Italiaanse kok die de kwestie 'spaghetti bolognese' aankaart. In de BBC-documentaire 'Great Continental Railway Journeys' ondervond reisreporter Michael Portillo al dat hij kwade blikken kreeg in Bologna wanneer hij een 'spagetti bolognese' bestelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer