CD&V wil coalitieoverleg in Vilvoorde onmiddellijk hervatten

Gisteren kwam de zittende gemeenteraad van Vilvoorde samen onder grote belangstelling. © put

CD&V, een van de partijen met wie Hans Bonte een coalitie wou maken in Vilvoorde, ziet een lange adempauze in de onderhandelingsgesprekken niet zitten. De partij wil het overleg onmiddellijk hervatten en verzet zich tegen een break tot 11 november, zoals Open VLD, Groen en N-VA vragen.

bbd

In de nacht van zondag op maandag bereikten het kartel SP.A-Groen, CD&V en Open VLD een akkoord over de vorming van een nieuwe coalitie. Maar er ontstond snel commotie omdat burgemeester Hans Bonte (SP.A) geen schepenmandaat wou geven aan zijn kartelpartner Groen. Bonte was van oordeel dat de drie kersvers verkozen leden van Groen daarvoor te onervaren waren.

In een reactie beschuldigde Groen Bonte ervan het kartelakkoord tussen beide partijen te schenden. De partij besliste om te kiezen voor de oppositie. Even later verspreidde Open VLD, samen met Groen en N-VA, een mededeling waarin de drie partijen fel uithaalden naar ‘de brutaliteit en woordbreuk van Bonte’. Ze kondigden aan een pauze te willen inlassen in de coalitiegesprekken tot 11 november.

CD&V bestempelt het gebeuren als ‘een triest schouwspel’ en vindt het ‘tijd voor redelijkheid’. Maar de partij wil niet wachten.

‘Negentig procent van de Vilvoordenaars bracht op 14 oktober een geldige stem uit. Als ik zie hoe er met die stemmen wordt omgegaan, dan voel ik plaatsvervangende schaamte’, aldus de CD&V, die oproept om ‘vandaag nog door de zure appel heen te bijten’.

‘Als iemand nog drie weken nodig heeft om een alternatieve coalitie op de been te brengen, dat die dat dan duidelijk zegt, maar het zal zonder ons zijn. Als dat niet de bedoeling is, laten we dan nu uit de loopgraven kruipen en direct aan de slag gaan. Er ligt een tekst op tafel die gedragen wordt door vier partijen en een antwoord geeft op alle uitdagingen voor onze stad.”

De vier partijen (SP.A Vilvoorde, Groen, Open VLD en CD&V) die het bestuursakkoord ondertekenden, hebben een meerderheid van 26 op 35 zetels. Als Groen voor de oppositie kiest, blijven er daarvan nog 23 over. Een alternatieve coalitie van Groen, CD&V, N-VA en Open VLD heeft een meerderheid van 20 zetels op 35.

Er is evenwel één probleem: vier CD&V’ers hebben de burgemeestersvoordracht van Bonte getekend, waardoor een alternatieve coalitie in de praktijk niet meer mogelijk is.