© Shutterstock

Knappe kandidaten mogen vaker op sollicitatiegesprek

Aantrekkelijke sollicitanten hebben veel meer kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan kandidaten die minder goed bedeeld werden door moeder natuur. Dat mannelijke bazen daarbij een zwak hebben voor vrouwelijk schoon, zal niet meteen verrassen. Maar opmerkelijk: ook hun vrouwelijke collega’s durven zich al eens te laten (ver)leiden door een knap snoetje.

Kristof Simoens

Je kan er maar beter goed uitzien als je op zoek gaat naar een (nieuwe) job: knappe kandidaten hebben duidelijk een voetje voor in de sollicitatieprocedure. Zo maken ze twee keer meer kans om telefonisch gecontacteerd te worden dan hun minder aantrekkelijke collega’s. Knappe mannen worden zelfs vijf keer vaker uitgenodigd voor een gesprek met de personeelsdienst. Bij mooie vrouwen krijgen maar liefst acht keer vaker een uitnodiging. Dat blijkt uit onderzoek van CVster. Het bedrijfje achter die online cv-generator verstuurde driehonderd sollicitatiemails naar werkgevers met daarin zo goed als identieke cv’s van twee fictieve mannen en twee fictieve vrouwen. Telkens met een foto erbij. Eén man en één vrouw waren daarbij beduidend aantrekkelijker.

Wat blijkt? Mannelijke recruiters hadden een duidelijke voorkeur voor de knappe vrouwelijke kandidate. Zij kreeg in 65% van de gevallen een positieve reactie en in slechts 5% een negatieve. De minst knappe van de twee kreeg ‘slechts’ in 20% van de gevallen een positieve reactie en werd bijna één keer op de twee keer wandelen gestuurd. Bij mannelijke kandidaten waren de looks veel minder van tel.

Ook vrouwen niet immuun

Typisch dat mannen oordelen op uiterlijk? Vergeet het. Ook hun vrouwelijke collega’s op de personeelsdienst blijken allesbehalve immuun voor schoonheid. In liefst 56% van de gevallen kon de knappe mannelijke sollicitant rekenen op een positieve reactie (tegenover ‘maar’ 15% voor het minder knappe exemplaar). En, geloof het of niet, dat fenomeen deed zich ook voor bij de vrouwelijke kandidates: de mooiste kreeg in 42% van de sollicitaties een positieve reactie, bij de minst aantrekkelijke van de twee was dat niet eens half zo veel.

“Toen we aan het onderzoek begonnen, hadden we ergens wel een vermoeden dat er verschillen zouden bestaan. Maar dat die zo groot zijn, is absurd. Het maakt de onderzoeksresultaten pijnlijk en confronterend”, zegt Robin Bakker van CVster.

Discriminatie loert

Arbeidsmarktspecialist Stijn Baert, professor aan de UGent, is allesbehalve verbaasd: “Dit ligt in lijn met mijn eerdere onderzoek. Toen kreeg de mooie man dubbel zo veel uitnodigingen als de minder mooie. Dat het verschil in deze studie groter is, heeft wellicht te maken met de functie waarvoor gesolliciteerd werd: account managers hebben nu eenmaal contact met klanten, en dan kan het zijn dat rekruteerders al dan niet bewust wat meer oog hebben voor een knap uiterlijk.”

Toch moeten werkgevers uit hun doppen kijken, zegt professor Baert, want “discriminatie loert om de hoek. Akkoord, het is lang niet zo flagrant als een autochtoon verkiezen boven een allochtoon of een man boven vrouw – verre van zelfs – maar het is en blijft een keuze die je moeilijk kan objectiveren. Tenzij het natuurlijk gaat om fotomodellen voor de catwalk, maar dat is een andere categorie.”