Direct naar artikelinhoud
Kinderen

Kinderbijslag maakt plaats voor Groeipakket

Kinderbijslag maakt plaats voor Groeipakket
Beeld photonews

De kinderbijslag verdwijnt. Vanaf 1 januari krijgt ieder kind in Vlaanderen een 'Groeipakket' op maat. Elk kind krijgt daarin hetzelfde 'Startbedrag' en maandelijks 'Basisbedrag'. Nieuw zijn de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag.

In het Groeipakket dat op 8 februari voor het eerst zal worden uitbetaald, zitten standaard voor iedere pasgeborene (en geadopteerde) eenzelfde Startbedrag, de huidige geboortepremie. Terwijl de plaats in de kinderrij nu ook nog de hoogte van de maandelijkse kinderbijslag bepaalt, zal ieder kind geboren vanaf 1 januari maandelijks dezelfde 163,20 euro als Basisbedrag ontvangen.

De leeftijdsafhankelijke schoolbonus, voor alle kinderen die in het Vlaams onderwijs les volgen, moet de gezinnen in augustus een duwtje in de rug geven.

Voor wie extra ondersteuning behoeft, is er bijkomend de Sociale toeslag en/of de Zorgtoeslag. De eerste moet de draagkracht van gezinnen verhogen, de tweede is voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften, door een beperking, ziekte of aandoening.

De nieuwe Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag moeten stimuleren dat jonge kinderen naar de kinderopvang of het kleuteronderwijs gaan.