Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

“Wout van Aert vanaf 1 maart bij wegploeg”

Wout van Aert afgelopen weekend in Bern.Beeld Photo News

September 2019. Eerder zal Wout van Aert het verdict in de rechtszaak tegen zijn ex-ploeg Sniper Cycling niet kennen. Dat is geen obstakel in de zoektocht naar een nieuw team, maakt zijn verdediging zich sterk. “Niets wat een transfer tegen 1 maart in de weg staat.”

Niemand die gisteren zijn opwachting maakte in de arbeidsrechtbank van Mechelen: renner Wout van Aert (op stage), noch teammanagers Nick Nuyens en Chris Compagnie. Ook hun respectievelijke raadsheren Walter Van Steenbrugge en Rudi Desmet bespaarden zich de trip. "Omdat er onderling een procedurekalender werd opgemaakt met de termijn waarin de conclusies moeten worden voorgelegd en een pleitdatum. Alle partijen krijgen die eerstdaags in de bus", zegt Van Steenbrugge. Concreet gaat het, wat de conclusies betreft, over tien maanden. Pleiten kan pas één maand later, zodat ten vroegste eind september 2019 een uitspraak mag worden verwacht.

Rijkelijk laat. En dat terwijl meester Van Steenbrugge tweeënhalve week geleden op de voorstelling van Van Aerts eenmansploeg Offroad Team Cibel-Cebon nog rekende op een snelle procedure. Hij schatte de wachttijd op een uitspraak ten gronde in op een paar weken. "Ja, maar elke rechtbank heeft haar eigen werkwijze", weet hij. “Blijkbaar is dit de doorlooptijd in Mechelen. Of ik dat betreur? Neen, ik vind het goed. Hoe grondiger de zaak wordt aangekaart, hoe beter voor ons."

‘Blijkbaar is dit de doorlooptijd in Mechelen. Of ik dat betreur? Neen, ik vind het goed. Hoe grondiger de zaak wordt aangekaart, hoe beter voor ons’
Walter Van Steenbrugge, advocaat Wout van Aert

Een werk van lange adem, dus. De zoektocht naar een wegteam voor 2019 lijkt het echter niet te blokkeren. "In principe heb je voor een transfer een akkoord nodig van drie partijen: de oude ploeg, de nieuwe ploeg en de renner. Die eerste partij vervalt, bij gebrek aan een contract. Van Aert heeft op dit moment geen team, hij is een vrije renner", zegt zijn manager Jef Van den Bosch. "En dus per definitie transferabel", vult Van Steenbrugge aan. "Uiteraard moet de internationale wielerunie daarin worden gekend. We zijn er volop mee bezig. De UCI vroeg een bewijsstuk van de dringende reden die tot de eenzijdige contractbreuk met Sniper Cycling heeft geleid. Dat hebben we hun bezorgd. In december verwachten we een positief signaal."

Nog niets getekend

Dat is het moment waarop Van den Bosch de onderhandelingen met Van Aerts nieuwe team zal kunnen intensifiëren en afronden. "Bedoeling is om Van Aert vanaf 1 maart 2019 onder contract te krijgen." Lees: bij de start van het klassieke voorjaar (Omloop 2/3, Kuurne-Brussel-Kuurne 3/3), waarin Van Aert opnieuw een hoofdrol wil spelen.

"Jumbo zou uiteraard de meest logische piste zijn. Met het Nederlandse WorldTour-team gaan we eerst aan tafel. Dat lijkt me niet meer dan fair. Voor alle duidelijkheid: er is nog niets getekend, ook niet voor 2020. Los van de intentieverklaring van Van Aert moet alles nog worden gefinaliseerd."

Twee voorwaarden stellen ze daarvoor bij Jumbo, dat zichzelf in de wachtkamer had geplaatst. Van Aert moet groen licht krijgen van de UCI. En er wordt duidelijkheid gewenst over de lopende rechtszaak en de risico's die de uitspraak van de arbeidsrechtbank in september 2019 met zich mee kan brengen. Het neemt de spanning in het complexe dossier niet meteen weg, al voelen ze dat in het kamp-Van Aert anders aan. "Hij moet zich absoluut geen zorgen maken over waar hij precies gaat koersen op de weg", verzekert Van den Bosch. "Kandidaten genoeg om de periode tot 1 januari 2020 te overbruggen."