Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Hoe CD&V uit de Mechelse meerderheid viel: “De stadslijst wou niet afgeremd worden”

Mechels CD&V-lijsttrekker Wim Soons is ontgoocheld dat zijn partij naar de oppositie verwezen wordt.Beeld BELGA

In Mechelen bestuurt de stadslijst (Open Vld, Groen en m+) de komende zes jaar alleen. De gesprekken met CD&V liepen spaak op de mobiliteitsplannen van de stadslijst. Wat minstens evenveel speelde, was het gegeven dat de christendemocraten niet nodig zijn om aan een ruime meerderheid te komen.

De ontgoocheling is groot bij de Mechelse CD&V. Nadat ze zes jaar goed hebben samengewerkt met de stadslijst van burgemeester Bart Somers, worden ze de komende legislatuur naar de oppositiebanken verwezen. Volgens CD&V-kopman Wim Soons vormden de mobiliteitsplannen van de stadslijst het voornaamste struikelblok. Hij heeft het over een ‘antiwagenbeleid’ dat de stadslijst ‘wil opdringen aan de Mechelaars’.

“De stadslijst heeft altijd gezegd dat ze een investeringsbeleid rond de fiets wilde voeren, en daar konden wij ons ook in vinden. Maar toen we rond de tafel zaten, bleek dat zij wel erg radicale plannen hadden, ook in de uitvoering”, zegt Soons. Concreet stelde de stadslijst voor om bij het heraanleggen van grote straten de parkeerplaatsen aan beide kanten van de straat weg te nemen. Daarnaast zouden er ook parkeerplaatsen in de binnenstad wegvallen, zouden de parkeertarieven worden opgetrokken, de bewonerskaarten betalend worden, en zouden er een aantal knips worden aangebracht.

‘De stadslijst heeft altijd gezegd dat ze een investeringsbeleid rond de fiets wilde voeren, en daar konden wij ons ook in vinden. Maar het bleek dat zij wel erg radicale plannen hadden’

Randvoorwaarden

CD&V was naar eigen zeggen vooral verrast door de timing waarmee Somers en co. hun plannen willen uitvoeren. “Op zich konden we daar allemaal wel uitraken, mits de juiste randvoorwaarden. Ik denk aan het installeren van buurtparkings op de plaatsen waar de parkeerplaatsen wegvallen, aan het uitrollen van deelsystemen. Ook zaken die in hun programma staan.” Volgens Soons wilde de stadslijst echter niet wachten tot die randvoorwaarden vervuld zijn om hun plannen door te voeren. “We voelden een wantrouwen, de stadslijst wou daar niet in afgeremd worden.”

Somers ontkent dat zijn stadslijst een antiwagenbeleid wil voeren. “Wij willen een pro-fietsbeleid voeren, maar dat is niet hetzelfde als een anti-autobeleid. We gaan zaken veranderen, maar zoals steeds gaan we dat evenwichtig doen. Wim Soons komt al wat in oppositiemodus, wat ook zijn rol zal zijn.”

De liberale burgemeester betwist ook dat hij het tijdens de campagne nooit zo expliciet over zijn mobiliteitsplannen zou hebben gehad, zoals Soons beweert. Volgens de CD&V’er staan een aantal zaken, zoals het wegnemen van parkeerplaatsen en de knips, slechts in zeer bedekte termen in het verkiezingsprogramma van de stadslijst. 

‘Op zich konden we daar allemaal wel uit geraken, mits de juiste randvoorwaarden’
Wim Soons (CD&V)

Klopt niet, zegt Somers. “In hoofdstuk 2, over mobiliteit, staat dat er allemaal in. Buurtparkings, en waar die volgens ons moeten komen. Ook het principe dat we het doorgaand verkeer uit de woonwijken willen weren, staat erin. Knips bestaan overigens al twaalf jaar in Mechelen. De binnenstad is al zeer autoluw. Het autovrije gebied gaan we uitbreiden, maar op een evenwichtige manier.”

Overbodig

Volgens Somers sprongen de gesprekken niet zozeer af op het inhoudelijke – “daar hebben we uiteindelijk maar enkele uren over samengezeten” – maar wel op de machtsverhoudingen tussen de partijen. De afgelopen dagen groeide bij Open Vld en Groen steeds meer het besef dat een samenwerking tussen de stadslijst, de grote overwinnaar in Mechelen met een ruime meerderheid van 25 op 43 zetels, en een kleine partij die erop achteruitgegaan is (van 5 naar 3 zetels) bijzonder moeilijk zou zijn. 

“De stadslijst zou een dusdanig overwicht hebben dat het zeer moeilijk werkbaar zou zijn, dat zou CD&V misschien ook beginnen te frustreren. Bovendien is een meerderheid van één lijst ook heel duidelijk voor de Mechelaar.” Ook Soons voelde steeds nadrukkelijker dat zijn partij overbodig is in de meerderheid.

Zowel Somers als Soons beklemtoont dat, ondanks het afspringen van de gesprekken, alle contacten steeds in een respectvolle sfeer hebben plaatsgevonden. Somers belooft de oppositie de komende jaren ook te betrekken bij het beleid. “Als je met een absolute meerderheid bestuurt, moet je nog meer luisteren naar de oppositie.”

‘De stadslijst zou een dusdanig overwicht hebben dat het zeer moeilijk werkbaar zou zijn, dat zou CD&V misschien ook beginnen te frustreren’
Bart Somers (Open Vld- stadslijst)
Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).Beeld BELGA