Direct naar artikelinhoud
Kinderen

Gedaan met het kindergeld. Dit is alles wat u moet weten

Kinderen in de kleuterklas. Het vernieuwde Groeipakket moet ouders aanmoedigen hun kinderen naar de kleuterschool te sturen.Beeld David Legreve

De kinderbijslag verdwijnt. Vanaf 1 januari krijgt ieder kind in Vlaanderen een Groeipakket op maat. Elk kind krijgt daarin hetzelfde Startbedrag en maandelijks Basisbedrag. Meer gezinnen met een laag inkomen zullen ook een Sociale Toeslag ontvangen. Nieuw zijn de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag. Die moet ouders stimuleren gebruik te maken van opvang en kleuteronderwijs. Bedoeling is elk kind optimaal de kans te geven zich te ontwikkelen. 

Op 8 februari van volgend jaar zullen zo’n 900.000 gezinnen in Vlaanderen geen storting van de kinderbijslag op de bankrekening zien verschijnen. In de plaats wordt er dan voor de ongeveer 1,6 miljoen kinderen in Vlaanderen voor het eerst wel een ‘Groeipakket’ gestort. Dat is een nieuw recht dat voor álle kinderen die in Vlaanderen wonen geldt – ongeacht of hun ouders werknemer, zelfstandige dan wel uitkeringsgerechtigde met een vervangingsinkomen zijn. Daarmee verdwijnt ook de koppeling aan ‘arbeid’. Ook een verblijfsduur van vijf jaar is niet langer vereist.

Start- en Basisbedrag en Schoolbonus

In het Groeipakket zitten standaard voor iedere pasgeborene (en geadopteerde) eenzelfde startbedrag van 1.122 euro. Dat is iets minder dan wat de eerstgeborene momenteel als geboortepremie krijgt (1.272 euro), maar meer dan wat zijn ouders voor jongere broertjes en zusjes ontvangen (957 euro).

Waar de plaats in de kinderrij nu nog de hoogte van de maandelijkse kinderbijslag bepaalt, zal ieder kind geboren na 1 januari in het nieuwe systeem maandelijks 163,20 euro ontvangen. Kinderen geboren vóór 1 januari behouden hun huidig basis(rang)bedrag. Om de gezinnen aan de start van het schooljaar een duwtje in de rug te geven, is er in augustus voor alle kinderen die in het Vlaams onderwijs les volgen de leeftijdsafhankelijke schoolbonus (huidige schoolpremie).

Sociale toeslag

Voor wie extra ondersteuning behoeft, is er bijkomend de Sociale toeslag en/of de Zorgtoeslag. De Sociale toeslag moet de draagkracht van gezinnen verhogen, om hun kinderen zo meer kansen te geven zich te ontwikkelen, ook als de ouders werken. Zo komen ook werkenden met een laag bruto belastbaar gezinsinkomen in aanmerking voor de toeslag. Ook grote gezinnen met minstens drie kinderen waar meer dan de huidige grens van 30.984 euro (tot 61.200 euro) wordt verdiend, kunnen de toeslag van 61,20 euro per kind verkrijgen. Ook omdat de sociale toeslag voortaan automatisch wordt toegekend, zal de doelgroep van ontvangers met het nieuwe systeem van 12 procent tot zo’n 20,5 procent toenemen. De betrachting is dat de middelen beter terecht komen waar ze het meest nodig zijn.

Zorgtoeslag

Om tegemoet te komen aan extra zorgen, ontvangen kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften, door een beperking, ziekte of aandoening, voortaan maandelijks een Zorgtoeslag. Die varieert van 82,37 tot 549,12 euro. Om een snellere toekenning te kunnen garanderen, worden er extra controleartsen voorzien. Ook voor (half)wezen (81,6/ 162,2 euro) en pleegkinderen (63 euro) is er een Zorgtoeslag voorzien.

Kinderen in de kleuterklas. Het vernieuwde Groeipakket moet ouders aanmoedigen hun kinderen naar de kleuterschool te sturen.Beeld David Legreve

Participatietoeslagen

Om gezinnen te stimuleren hun jonge kinderen naar de kinderopvang te brengen of het kleuteronderwijs te laten gaan, werden de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag in het leven geroepen. Wie gebruik maakt van kinderopvang waar ouders niet betalen op basis van het inkomen, kan rekenen op een toeslag van 3,23 euro per opvangdag. Kleuters van 3 en 4 jaar die naar school gaan krijgen twee jaar op rij een kleutertoeslag van 132,60 euro.

Schooltoeslag

Ook de huidige studiebeurs wordt geïntegreerd in het Groeipakket. Deze eveneens van het gezinsinkomen afhankelijke toeslag zal waar van toepassing automatisch jaarlijks worden uitgekeerd.

Niemand ontvangt minder

Waar dat nu nog via de werkgever verloopt, kunnen gezinnen vanaf volgend jaar wel zelf hun Vlaamse uitbetaler kiezen. De aansluiting is steeds voor minimaal een jaar. Wie geen van de vier private uitbetalers (Kidslife, my family, Parentia en Infino) kiest, zal het Groeipakket automatisch via de publieke uitbetaler FONS uitgekeerd krijgen. De uit te keren bedragen blijven bij de verschillende aanbieders identiek, zij zullen zich enkel op basis van hun dienstverlening kunnen onderscheiden.

Alle info en aanmelding van geboorte (vanaf 1 januari 2019) via www.groeipakket.be.