Direct naar artikelinhoud
Politie

Brussels parket opent 7 dossiers rond politiegeweld tegen transmigranten

Foto ter illustratie.Beeld Photo News

Het Brusselse parket heeft 7 opsporingsonderzoeken geopend naar mogelijke misbruiken of geweld door de politie tegenover transmigranten. Dat meldt het Brusselse parket in reactie op een rapport van de ngo Dokters van de Wereld, waarin gesteld wordt dat een kwart van de transmigranten in België politiegeweld ondergaat. 

De ngo Dokters van de Wereld peilde tussen mei en juli 2018 bij 440 transmigranten naar ervaringen met politiegeweld in België. 51 slachtoffers van politiegeweld deden uitgebreid verslag van hun ervaringen, evenveel wilden of durfden niet getuigen.

De klachten gingen onder meer over stokslagen, vernederende scheldpartijen, chantage, en diefstal. 2 op de 3 feiten zouden niet op de openbare weg hebben plaatsgevonden, maar in de politiecommissariaten. Migranten zouden daar volgens het rapport langdurig opgesloten worden zonder eten, drinken of sanitair, afgeranseld worden of naakt gefouilleerd worden.

Moeilijk te onderzoeken

“Bij het Brusselse parket lopen op dit moment 7 vooronderzoeken over misbruiken of geweld door de politie tegen transmigranten”, zegt Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman. “Het zijn niet de meest eenvoudige zaken om te onderzoeken, vaak is de juiste identiteit van de betrokkenen, slachtoffers en mogelijke getuigen moeilijk vast te stellen, of zijn ze alweer verdwenen voor we ze hebben kunnen ondervragen. Er zijn wel contacten gelegd met de lokale politie Brussel Noord om het makkelijker te maken voor transmigranten om een klacht in te dienen.”

Van Dokters van de Wereld zelf heeft het Brusselse parket voorlopig geen enkele klacht ontvangen, klinkt het nog.

“Geweld moet stoppen”

“Dit gaat om ernstige inbreuken op de rechten en de waardigheid van mensen”, reageert Ri De Ridder, voorzitter van Dokters van de Wereld. “Er is geen enkele reden om dit geweld te rechtvaardigen. Dat politiegeweld moet stoppen. Onze bedoeling is niet mensen aan te klagen, maar de dingen veranderen.”

Het rapport is bezorgd aan de bevoegde politieke verantwoordelijken, zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Die laatste zegt zich vragen te stellen over de representativiteit van het onderzoek. “Uiteraard nemen we dit rapport door, maar wat voor ons veel belangrijker is, is dat het Comité P de laatste hand legt aan een objectief en onafhankelijk onderzoek rond deze problematiek”, zegt zijn woordvoerder.