Direct naar artikelinhoud
Spanje

Spaanse premier onder vuur om omstreden wapenexport aan Saudi-Arabië

De Spaanse premier Pedro Sánchez liet woensdagochtend het parlement weten “in het belang van Spanje” niet af te zien van wapenleveringen aan Saudi-Arabië.Beeld REUTERS

De Spaanse rechter onderzoekt de grootschalige betaling van steekpenningen door een semi-overheidsbedrijf bij de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië. Tussen 1992 en 2014 zou volgens dagblad El País minstens 80 miljoen euro aan smeergeld zijn betaald. Ondertussen ligt de Spaanse premier Pedro Sánchez onder vuur in het parlement, omdat hij de wapenexport aan de Saudi’s niet wil stopzetten na de moord op journalist Jamal Khashoggi.

De corruptie in de gelederen van het bedrijf Defex – 51 procent staatsbezit, voor 49 procent het eigendom van wapenexporteurs – zou blijken uit documenten van justitie in handen van El País. Daarin melden de Zwitserse autoriteiten aan het Nationaal Gerechtshof in Spanje dat er sprake is geweest van illegale betalingen door Defex, zowel aan personen die goede contacten onderhouden met het Saudische regime als aan de eigen bedrijfstop. De steekpenningen zouden op hun bestemming zijn gekomen via een “complex stelsel aan bedrijven”.

De schijnwerpers van het Spaanse gerecht waren al langer op Defex gericht: in 2014 werd ontdekt dat het bedrijf voor veel te veel geld politiemateriaal had verkocht aan Angola. De miljoenen extra betaalde euro’s kwamen terecht in de zakken van Angolese functionarissen en van de Spaanse bestuurders. Die affaire leidde het einde van Defex in.

Kopzorgen

De wapenexport naar Saudi-Arabië bezorgt de Spaanse premier Sánchez al sinds zijn aantreden kopzorgen. Aanvankelijk kondigde zijn minister van Defensie aan dat een levering van 400 lasergestuurde bommen, afgesproken door de vorige regering, niet doorging. Saudi-Arabië reageerde daarop door een bestelling van vijf korvetten te annuleren.

Daarmee bleek het Arabische land Spanje op zijn zwakke plek te treffen. De zeeschepen worden gebouwd in Cádiz, in een regio met een hoge werkloosheid. Als de Saudische investering van 1,8 miljard euro niet doorgaat, zouden zesduizend mensen zonder werk komen te zitten. Schielijk beloofde Spanje de bommen toch te leveren. Daar ziet Sánchez ook nu niet vanaf, liet hij woensdagochtend weten in het parlement – “in het belang van Spanje”.

De wapenexport naar Saudi-Arabië bezorgt de Spaanse premier Sánchez al sinds zijn aantreden kopzorgen

Wallonië

Ook vanuit Wallonië gaan er wapens naar Saudi-Arabië. Het is nog niet duidelijk of Waals minister-president Willy Borsus zal beslissen om de wapenleveringen op te schorten. Duitsland liet wel al weten geen wapens meer te zullen leveren aan Saudi-Arabië zolang niet is opgehelderd wat er met de verdwenen journalist Jamal Khashoggi is gebeurd.