© HBvL

Wandelt er na 25 jaar weer een paus over Limburgse vaandels?

Paus Franciscus zien wandelen over hun vaandels. Dat is het doel van een veertigtal Limburgse schutterijen uit België en Nederland wanneer ze in november naar het Vaticaan reizen. Het betreden van de vaandel is volgens een oude schutterstraditie enkel toegestaan voor de paus, de regerende koning en de priester tijdens het Sacramentsfeest. De laatste paus die over Limburgse vaandels liep, was paus Johannes-Paulus II in 1991.

Thomas Jansen

In totaal zullen zo’n tachtig Limburgse schutters op 11 of 12 november, met de bus of het vliegtuig, vertrekken naar Rome. Op 15 november zullen zij mee een eucharistieviering opluisteren in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. “We hopen dat paus Franciscus dan onze vaandels wil betreden”, zegt Peter Korten van de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS), dat de trip organiseert. “Het blijft afwachten of het zal lukken, maar voor ons zou het een grote eer zijn. Met de reis willen we ook de christelijke oorsprong van de schutterijen benadrukken. Zo brengen we ook een bezoek aan het graf van de heilige Sebastianus, de patroonheilige van de schutters.”

Ook de schutterijen Sint-Catharina Beek uit Bree en Sint-Martinus uit Kessenich (Kinrooi) zullen vertegenwoordigd zijn in Rome. “Voor mij zal het de eerste keer zijn dat ik paus Franciscus zie”, zegt Firmin Snijkers van Sint-Martinus. “Ik hoop uiteraard dat ik hem ook iets zal kunnen zeggen, maar ik heb nog niet nagedacht wat precies. Ik zie wel wat er op dat moment in me opkomt.”

In onze provincie zijn een veertigtal schutterijen actief. “Wij tellen nog steeds meer dan 100 leden en hebben geen gebrek aan jongeren”, zegt Snijkers trots.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer