Direct naar artikelinhoud
Politiek

Oostende: Groen opent weg naar sjerp voor Tommelein

Wouter De Vriendt, Groen-kopman in Oostende.Beeld BELGA

Groen start de coalitiegesprekken met de Open Vld van Bart Tommelein in Oostende. Voor sp.a-voorzitter John Crombez ziet het er beroerd uit.

De leden van Groen hebben vanavond hun kopman Wouter De Vriendt een mandaat gegeven om voort te praten met Tommelein om te kijken of de vernieuwingscoalitie met Open Vld, Groen, N-VA en CD&V een kans op slagen heeft.

Dat is een streep door de rekening van sp.a-voorzitter John Crombez. Parallel aan de gesprekken van Tommelein probeerde Crombez zelf een meerderheid te vinden. Eerst probeerde hij een paars-groene coalitie op de been te brengen, gisteren kwam hij met een voorstel voor een olijfboomcoalitie: sp.a, Groen, Open Vld en CD&V. De laatste twee partijen wezen de uitgestoken hand meteen af.

De Vriendt houdt de deur nog nog op een kier voor de socialisten. “Maar zij hebben geen werkbare coalitie”, zegt hij. Ook voor hem is meerderheid met Open Vld, CD&V en sp.a uitgesloten. Het ziet er naar uit dat De Vriendt nog een beleefdheidsgesprekje gaat voeren met Crombez, maar ook niet veel meer dan dat, valt intern bij Groen op te tekenen.

De onderhandelingen moeten nog gevoerd worden, maar de weg naar de sjerp lijkt zo open te liggen voor Tommelein. Een fikse opsteker voor de liberalen. Hun voorzitter Gwendolyn Rutten had voor verkiezingen de ambitie uitgesproken om het aantal burgemeesters in de centrumsteden te verdubbelen, van twee naar vier. Met Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) en Bart Somers (Mechelen) zijn ze er al zeker van twee. In Gent doet Mathias De Clercq ook nog altijd mee voor de sjerp.

Mocht Crombez effectief worden uitgesloten uit de coalitie, is dat dubbel pijnlijk. Niet alleen verliest hij met Johan Vande Lanotte een belangrijke burgemeester, als partijvoorzitter had hij gezegd dat hij mocht afgerekend worden op het resultaat in de grote steden. Net in zijn eigen stad wordt hij nu afgestraft. Crombez wenst vanavond nog niet te reageren.