Direct naar artikelinhoud
Technologie

Apple-baas applaudisseert voor Europa: “Privacy is een fundamenteel recht”

Tim Cook.Beeld EPA

Grote baas Tim Cook vloog over van Cupertino naar Brussel om Europa een pluim op de hoed te steken voor zijn Europese privacywetgeving (GDPR). “Apple steunt een gelijkaardige wetgeving in de VS.” Maar dat was niet zijn enige doel.

“Over heel de wereld, van Kopenhagen, over Chennai tot Cupertino, verwezenlijken nieuwe technologieën belangrijke doorbraken voor de mensheid. Van ziekte bestrijden en voorkomen, over een antwoord bieden op de klimaatveranderingen, tot verzekeren dat iedereen toegang heeft tot informatie en economische opportuniteiten.” 

De keynote van Apple-baas Tim Cook leek bij aanvang het zoveelste riedeltje van een grote techbaas die iedereen wilde overtuigen om vertrouwen te hebben in technologie.

Maar daarvoor was Cook niet overgevlogen naar een internationale conferentie over databeveiliging en privacy in het Europees Parlement. Hij wees erop dat zowel schurken als overheden misbruik hebben gemaakt van dat vertrouwen om verdeeldheid te zaaien, op te roepen tot geweld en feiten in twijfel te trekken. Dat is niet de wereld waarin hij wil leven.

In Cooks ideale wereld is privacy een fundamenteel recht zoals de Europese Unie dat in haar nieuwe privacywetgeving (GDPR) beschermt. Een bedrijf dat in Europa bijvoorbeeld meer data verzamelt dan ook werkelijk nodig is, riskeert een boete van 20 miljoen euro of 4 procent van de globale jaaromzet.

‘Elke dag worden miljarden dollars verdiend en ontelbare beslissingen genomen op basis van onze likes en dislikes’’
Tim Cook, CEO Apple

Argusogen

Zo’n regelgeving is volgens de techbaas broodnodig. “Elke dag worden miljarden dollars verdiend en ontelbare beslissingen genomen op basis van onze likes en dislikes.” Al die stukjes data op zich zijn onschadelijk, maar zodra ze verzameld, geanalyseerd, uitgewisseld en verkocht worden, ontstaat er volgens Cook een wereld waarin technologiebedrijven ons beter kennen dan wij onszelf kennen.

En we moeten volgens Cook niet flauw doen over de gevolgen: “Dit is surveillance. De voorraden aan persoonlijke data dienen enkel om de bedrijven die ze verzamelen rijker te maken.” Daarom feliciteert de CEO Europa niet alleen met zijn privacywetgeving, maar spreekt het ook zijn steun uit voor een gelijkaardige regelgeving in zijn thuisland.

Een stelling die hem in Europa applaus oplevert, maar in de VS met argusogen bekeken wordt. Daar doen Facebook en Google er alles aan om volksvertegenwoordigers ervan te overtuigen dat zij hun verantwoordelijkheid zelf zullen opnemen in het respecteren van persoonlijke gegevens, en dat extra regulering overbodig is.

‘Dit is surveillance. De voorraden aan persoonlijke data dienen enkel om de bedrijven die ze verzamelen rijker te maken’
Tim Cook, CEO Apple

Op de koffie

De beweegreden van Tim Cook om de kant van de Europese Unie te kiezen, is dubbel.

Zo wil Apple de Europese Unie te vriend houden. Het technologiebedrijf zit nog steeds verwikkeld in een aanslepende rechtszaak. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager ontdekte twee jaar geleden dat Apple met behulp van handige constructies minder dan 1 procent belastingen betaalde in Europa. Het bedrijf schreef na lang tegenpruttelen in september van dit jaar 14,3 miljard euro over op de bankrekening van Ierland. Het ging wel meteen in beroep tegen de beslissing. Een uitspraak wordt de eerstvolgende jaren niet verwacht.

Om zulke belastingontwijking van techreuzen aan banden te leggen, denkt Europa op korte termijn aan een omzetbelasting. Die zou 3 procent bedragen en jaarlijks 5 miljard euro aan inkomsten moeten opleveren. 

Niet toevallig ging Tim Cook voor zijn toespraak in Brussel even op de koffie bij Frans president Emmanuel Macron, de grote voorvechter van de Europese omzetbelasting. Gelukkig voor Apple lijkt Europa erg verdeeld over de nieuwe regelgeving. Zo vreest Duitsland dat ook het Duitse bedrijf Zalando getroffen zal worden door de regelgeving, waardoor bondskanselier Angela Merkel niet happig is om die omzetbelasting door te duwen.

‘We zullen nooit het echte potentieel uit technologie halen als we niet het volle vertrouwen winnen van mensen die de technologie gebruiken’
Tim Cook, CEO Apple

1.000 euro

Tot slot komt een strengere privacyregelgeving Apple strategisch goed uit. Het bedrijf uit Cupertino verdient in de eerste plaats zijn geld aan de verkoop van smartphones, tablets en computers. Het verdient bijna 1.000 euro aan een klant nog voor die een zoekopdracht heeft uitgevoerd of een ‘vind ik leuk’ heeft uitgedeeld op zijn iPhone. Concurrenten Facebook en Google beginnen pas met geld verdienen zodra we swipen, scrollen en liken.

Dat verdienmodel zorgt er volgens Cook voor dat bedrijven zoals Google en Facebook strengere privacyregels nooit zullen ondersteunen. “Sommigen hadden liever niet gehad dat ik dit allemaal had verteld”, verwees Cook naar zijn concurrenten. “Maar we zullen nooit het echte potentieel uit technologie halen als we niet het volle vertrouwen winnen van mensen die de technologie gebruiken.”