Dertig maanden cel voor benaderen van havenarbeiders voor drugsmaffia

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie mannen veroordeeld, omdat ze havenarbeiders probeerden te ronselen voor de drugsmaffia. Opvallend: ze deden dat via Facebook. Twee beklaagden die verstek lieten gaan, kregen dertig maanden effectieve celstraf opgelegd. Bij de derde waren tien van die dertig maanden effectief en de rest met uitstel.

De federale politie werd op 21 september 2016 gecontacteerd door een firma die de bewaking verzorgt op kaai 730. Twee van haar werknemers waren via Facebook aangesproken door een onbekende man, die hen vroeg of ze de positie van een lading konden doorgeven, in ruil voor een goed gevulde enveloppe.

Kort daarna kwam er nog een gelijkaardige melding binnen van de verantwoordelijke van havenbedrijf MPET. Verschillende werknemers waren via Facebook gevraagd om tegen betaling containers te lokaliseren.

Firma’s als MPET zijn werkzaam op de kaaien, waar het gros van de containers afkomstig is uit Zuid-Amerika. Die worden door criminele organisaties gebruikt voor de invoer van drugs. Aangezien de terminals zeer groot zijn, kan de medewerking van een havenarbeider goed van pas komen om een bepaalde container terug te vinden.

Onderzoek naar de gebruikte Facebookprofielen leidde naar de drie beklaagden. Mohamed T. (23) had Yassine K. (25) en Igor V. (22) gevraagd om tegen een vergoeding havenarbeiders aan te spreken. Hij vertelde Igor V., de enige die niet verstek liet gaan, dat hij iemand zocht om containers te verplaatsen.

“Zonder vragen te stellen en met het oog op gemakkelijk geldgewin lieten de beklaagden zich voor de kar spannen van een criminele organisatie die zich bezighoudt met de handel in verdovende middelen, zonder daarbij stil te staan bij de nefaste gevolgen voor de gebruikers”, stelde de rechtbank in het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER