Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Belg ontdekt voor de tweede keer nieuwe vogelsoort in Indonesië

De Rote boszanger.Beeld Philippe Verbelen

De Rote boszanger of Phylloscopus rotiensis. Dat is de naam van een nieuwe vogelsoort die de Belg Philippe Verbelen mee heeft ontdekt op het eiland Rote in Indonesië. Het is al de tweede vogel die Verbelen helpt ontdekken.

Scientific Reports, het wetenschappelijke vakblad van de uitgevers van Nature, publiceerde zopas de beschrijving van de nieuwe vogelsoort. De Belg Philippe Verbelen was de eerste die de vogel ontdekte. In juli 2009 bezocht hij samen met Veerle Dossche het eiland Rote om de zang van weinig bekende uilensoorten te documenteren. “Het eiland werd tot dan vrijwel nooit bezocht door vogelkijkers omdat het nog onbekend was dat er bijzondere endemische vogelsoorten op het eiland voorkomen”, zegt Verbelen. Daar kwam na zijn veldwerk stilaan verandering in, nadat hij op basis van geluidsopnames kon aantonen dat er een unieke uilensoort voorkomt. Na de publicatie eerder dit jaar van de ontdekking van de Rote dwerghoningeter, is er nu de Rote boszanger.

Boszangers zijn kleine insectenetende zangvogels die gewoonlijk in de toppen van de bomen leven. “Bij de waarneming van de vogel en de analyse van de foto’s die ik had genomen, besefte ik dat deze boszanger sterk verschilde van zijn buur op Timor. De snavel was veel langer en het verenkleed veel geler”, zegt Verbelen. Hij keerde daarom in 2014 terug naar Indonesië om op de eilanden Rote, Timor en Atauro foto’s en geluidsopnames te maken om een vergelijkend onderzoek van het verenkleed en van de zang van deze vogels mogelijk te maken.

‘Deze ontdekkingen tonen aan hoe weinig we van de biodiversiteit van de Indonesische wouden kennen’
Philippe Verbelen

“Een team wetenschappers van de afdeling van Biologische wetenschappen van de nationale universiteit van Singapore en van het Indonesische Instituut voor wetenschappelijk onderzoek onder leiding van dr. Frank Rheindt bezocht Rote van 28 november tot 3 december 2015 om een gedetailleerde beschrijving mogelijk te maken. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek bevestigen nu formeel dat het gaat om een nieuwe vogelsoort voor de wetenschap”, zegt Verbelen.

Beschermen

“Deze ontdekkingen tonen aan hoe weinig we van de biodiversiteit van de Indonesische wouden kennen. De tijd dringt, want in de laatste 15 jaar is meer dan 24 miljoen hectare woud verdwenen in Indonesië. We moeten dringend de inspanningen opdrijven om de resterende Indonesische bossen te beschermen”, besluit de ornitholoog.