Beeld uit de speelfilm 'Zwartboek' van Paul Verhoeven uit 2006.  Hoofdpersonage  Rachel (Carice van Houten) wordt na de Bevrijding aanzien voor landverraadster en wordt gemolesteerd en kaalgeschoren.
Volledig scherm
Beeld uit de speelfilm 'Zwartboek' van Paul Verhoeven uit 2006. Hoofdpersonage Rachel (Carice van Houten) wordt na de Bevrijding aanzien voor landverraadster en wordt gemolesteerd en kaalgeschoren. © rv

Na Noorse verontschuldigingen gaan er ook in Nederland stemmen op voor excuses aan 'moffenmeiden’

De excuses die de Noorse premier vorige week namens haar regering aanbood voor de vernederende behandeling van vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met Duitse militairen, vinden dichter bij huis navolging. Ook in Nederland gaan er stemmen op voor soortgelijke verontschuldigingen. Daar is “alle reden” toe, stelt  de stichting Werkgroep Herkenning in een brief aan de Nederlandse premier Mark Rutte.

12 reacties

  • Mark Wijgers

    6 jaar geleden
    Zitten zij niet in het Belgisch ‘cordon sanitaire...
  • Ria Adams

    6 jaar geleden
    Geef ze nog een medaille ook terwijl anderen opgepakt werden en afgevoerd heulden zij met de onderdrukker, man man de wereld staat tegenwoordig echt op zijn kop het zal aan veel regeringen liggen die destijds ook mee heulden met de Duitsers.
  • Klara De Smet

    6 jaar geleden
    Oorlog brengt het wreedste in de mens naar boven ook door de overwinnaars. Daarom moeten we alles doen om het te voorkomen vooral nu dat er door de overbevolking overal spanningen komen.
  • Vic Smeets

    6 jaar geleden
    Waarom?? wisten ze niet wie de vijand was. Geen compassie gvd.
  • Herman Janssens

    6 jaar geleden
    En hier kijkt men gewoon de andere kant. Idem voor mensen die onterecht door het crapuul dat over de straten heerste in de september- en meidagen 44/45 als collaborateur werden gebrandmerkt, vernederd, beroofd en verkracht omdat ze zich Vlaamsgezind durfden noemen terwijl de 'overheid' in het verre, veilige Londen het crapuul zijn gang liet gaan zonder enige vorm van proces of rechtspraak.