© Sven Van Haezendonck, rr

Vrouw (58) doodgestoken in appartement in Mechelen: “Pure horror”

Johanna Jostameling, een Duitse 58-jarige vrouw die al jaren in Mechelen woont, is gruwelijk vermoord in haar flat in het hartje van de stad. Het slachtoffer, een alleenstaande kleermaakster van middelbare leeftijd, werd met messteken om het leven gebracht. De dader is voorlopig nog altijd spoorloos.

Theo Derkinderen,

Het was een van de huisbazen die woensdagochtend de gruwelijke ontdekking deed in een flat in de Graaf Van Egmontstraat. “Omdat we de huurster, die boven onze winkel woont, al enkele dagen niet meer hadden gezien en omdat ook haar postbus niet meer was gelicht, is een van onze familieleden gaan aankloppen bij haar flat”, zegt de zaakvoerder van de onderliggende kledingzaak.

“Ze hoorde dat de televisie luid aan het spelen was. Omdat er geen reactie kwam, hebben we een reservesleutel genomen en zijn we de flat binnengegaan om te kijken wat er loos was. In de slaapkamer hebben we het lichaam van de vrouw aangetroffen. Helemaal naakt op bed, met vreselijke verwondingen. De hele slaapkamer zat onder het bloed. Het was pure horror.”

“We kenden ze heel goed. Toen we onlangs de tiende verjaardag van onze winkel vierden, is ze nog langsgeweest.” Het slachtoffer was Johanna Jostameling. Een alleenstaande vrouw. Ze was met een of meerdere messteken om het leven gebracht. Het parket weigerde alle commentaar.

Geld naar moeder

In de buurt werd geschokt gereageerd op de moord. “Een lieve, warme vrouw. Haar moeder, die al hoogbejaard is, woont in Duitsland. Ze stuurde geregeld geld op naar haar mama, zodat ze haar oude dag goed kon doorbrengen. Hoe gaan ze dit in godsnaam aan haar moeder vertellen, dat haar dochter in België is vermoord?”, vraagt Anny Sangulin van taverne Graaf van Egmont. “We zijn er al een hele dag niet goed van. Een moord, hier in de straat. Vreselijk gewoon...”

Voorlopig is er niemand opgepakt in de zaak. De lokale politie Mechelen-Willebroek startte een onderzoek op. Ook de federale gerechtelijke politie zit ondertussen mee op de zaak. Sporen van inbraak zouden er niet te zien zijn aan de toegangsdeur van Johanna. Dat zou er dus op wijzen dat de vrouw haar moordenaar zelf heeft binnengelaten. Een piste die gevolgd wordt, is dat het slachtoffer haar moordenaar via het internet zou hebben leren kennen. Maar dat kon gisteravond door niemand bevestigd worden.

Naast de bloederige scène in de slaapkamer, zou er ook wanorde zijn aangericht in een andere ruimte van het appartement. Althans, dat is wat buurtbewoners hebben gehoord.

Al enkele dagen dood

De speurders zoeken nu uit wanneer de moord precies heeft plaatsgevonden. Uit de eerste vaststellingen van gisteren bleek dat het slachtoffer al enkele dagen geleden zou overleden zijn. Mogelijk is de vrouw het afgelopen weekend al om het leven gebracht.

De komende dagen zal er een autopsie op het lichaam van Johanna worden uitgevoerd. Zo zal onder meer onderzocht worden of ze verkracht is geworden, of dat er vlak voor de dood alleszins seksuele handelingen hebben plaatsgegrepen. Er wordt ook onderzocht of er spullen zijn gestolen uit het appartement en of er al dan niet sprake is van roofmoord.