© AP

Zo laat één 19-jarige peiling in het voordeel van Trump kantelen

Hij is negentien, Afro-Amerikaan, woont in Illinois en op zijn eentje zorgt hij ervoor dat Donald Trump beter uit de verf komt in een nationale peiling. Zonder dat hij het zelf beseft. Hoe is dat mogelijk?

mtm

De negentienjarige Amerikaan is er zeker van. Hij gaat op 8 november voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump stemmen.

Het feit dat hij een Afro-Amerikaan is, is volgens veel conservatieve media - zoals Breitbart News en The New York Post - hét bewijs dat Trump het goed doet bij de zwarte bevolking. Ze voeren de jongeman dan ook vaak en graag op. Dat is echter nog geen verklaring voor de grote invloed die hij heeft op de peilingen.

Wat dan wel?

De negentienjarige is een panellid van de ‘USC Dornsife/Los Angeles Times Poll’, de peiling met de grootste uitschieters in deze presidentiële campagne. Hoewel Trump in de meeste nationale peilingen dubbele cijfers achterligt op zijn Democratische rivale Hillary Clinton, lag hij in de USC-peiling de voorbije maand telkens voor. Tot woensdag tenminste.

Die voorsprong had Trump blijkbaar (deels) te danken aan de jongeman uit Illinois. In sommige peilingen woog hij 30 keer meer door dan de gemiddelde respondent en liefst 300 keer meer dan de minst meegetelde respondent. Hoewel hij maar 1 van de 3.000 panelleden is, zorgde hij er eigenhandig voor dat Trump dubbele cijfers haalde bij ‘steun van zwarte stemmers’. Dat zou hem in de volledige peiling minstens één procentpunt winst hebben opgeleverd.

Dat Clinton sinds woensdag de leiding overgenomen heeft, is vreemd genoeg eveneens aan de jongeman te danken. De peiling houdt alleen rekening met wat de respondenten de voorbije zeven dagen invulden en het is al langer geleden sinds de jongeman de peiling de laatste keer ingevuld heeft.

Dat de jongeman zo’n invloed kan hebben, komt door het ‘weegsysteem’ dat gehanteerd wordt: bepaalde panelleden wegen veel zwaarder door dan andere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER