Vinvis aangespoeld op strand van De Haan: “Kom niet te dichtbij”

In de nacht van woensdag op donderdag is een vinvis aangespoeld op het strand van De Haan. Het dier van zo’n 18 meter werd eerder al opgemerkt voor de kust van Blankenberge, een reddingshelikopter zag het kadaver drijven.

evdg

Woensdagmiddag werd de vinvis voor het eerst opgemerkt door een helikopter van het leger. Het kadaver van het dier dreef aan de oppervlakte voor de kust van Blankenberge. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ging ter plaatse en kon vanuit een helikopter beelden maken. Het dier werd vannacht naar de kust gesleept om te vermijden dat schepen in aanvaring zouden komen met het kadaver. Het strand van De Haan is een plek die gemakkelijk toegankelijk is voor onderzoekers en vrachtwagens.

Het is nog niet bekend hoe de vinvis in Belgische wateren is terechtgekomen, normaal gezien leven de dieren in de Atlantische Oceaan. Uit simulaties van het KBIN bleek dat hij in de loop van de nacht zou aanspoelen tussen Middelkerke en Zeebrugge. De aangespoelde walvis zou iets na 2 uur vannacht zijn ontdekt door enkele wandelaars.

18 meter lang

Vinvissen behoren tot de grootste familie van baleinwalvissen en kunnen tot 27 meter lang worden (blauwe vinvis). Ze danken hun naam aan de kleine maar opvallende rugvin, die ver op de rug geplaatst staat.

Het aangespoelde exemplaar is zo’n 18 meter lang, de precieze soort is nog niet bekend. Een team van specialisten zal het dier in De Haan verder onderzoeken.

© Ine Beyen

Vinvistoerisme

Het kadaver van de walvis heeft al heel wat kijklustigen gelokt. Er is dan ook een perimeter ingesteld van zo’n 4 meter om te vermijden dat mensen te dichtbij komen. “Dat is nodig”, zei marinebioloog Jan Haelters. “Het is best mogelijk dat het dier ziek was, mensen mogen dus niet in de buurt komen.”

Ook is er bij een grote walvis – vooral dan bij potvissen – een “ontploffingsgevaar” door de ontbinding van het dier. “De walvissen zijn warmbloedige dieren die in een relatief koude omgeving leven, ze hebben een dikke speklaag. Wanneer ze sterven, gaan ze niet afkoelen en vanbinnenuit ontbinden. Het kadaver raakt opgeblazen door de opgestapelde gassen en blijft dan ook drijven. Uiteindelijk zal het openscheuren”, aldus Haelters. Om te vermijden dat ingewanden en lichaamszakken uit het lichaam ploffen, werden al enkele insnijdingen gemaakt. Zo kunnen de gassen ontsnappen.

Een team van marinebiologen zal de doodsoorzaak bepalen, stalen nemen en bijkomend onderzoek doen van de maaginhoud. Omstreeks half twee was zowat alles opgeruimd. Er zullen mogelijk nog delen liggen, maar het dier zal onherkenbaar zijn. Het enige wat echt nog zal overblijven, en dat wellicht nog enkele dagen, is de geur.

IN BEELD. Overleden vinvis aangespoeld in De Haan

© Ine Beyen

© Tim Lescrauwaet

© Tim Lescrauwaet

© Ine Beyen

© Tim Lescrauwaet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen