Direct naar artikelinhoud
Werk

Slechts zeven mensen gebruiken ‘zachte landingsbaan’

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block.Beeld BELGA

De 'zachte landingsbaan' flopt. Slechts zeven mensen maken gebruik van de formule om aan het einde van de carrière minder te gaan werken. De regering gaat het systeem nu opengooien.

De zachte landingsbaan was een idee van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Een oudere werknemer kan het wat rustiger aan doen, en bijvoorbeeld één dag per week thuisblijven of een andere functie uitoefenen. Om het loonverlies te compenseren krijgt hij van zijn bedrijf een fiscaal voordelige premie.

De regeling, in voege sinds begin dit jaar, is geflopt. Hoewel de minister schat dat tussen de 23.000 en 28.000 mensen in aanmerking komen, zijn van januari tot september slechts zeven mensen in het systeem gestapt, zo bevestigt haar kabinet.

Dat komt onder meer doordat bonden en werkgevers per sector een akkoord moeten sluiten om het systeem te kunnen invoeren. Dat is in slechts drie sectoren gebeurd.

Ook bestaat er al een gelijkaardige formule: de klassieke landingsbanen. Daarbij krijgt de werknemer een premie van de overheid. Dat kost de werkgever dus niets. Bovendien blijft de werknemer pensioenrechten opbouwen voor de dagen waarop hij thuisblijft.

Bij de klassieke landingsbanen krijgt de werknemer een premie van de overheid. Dat kost de werkgever dus niets

Kritische bonden

In de 'arbeidsdeal' van afgelopen zomer werd afgesproken om het systeem fors uit te breiden. Een akkoord per sector is vanaf 2019 niet langer nodig. Elke werknemer kan individueel zijn zachte landingsbaan aanvragen bij zijn werkgever. "We werken een belangrijke rem weg", klinkt het op het kabinet-De Block.

De sociale partners blijven kritisch en brachten deze week een negatief advies uit. Ze vragen eerst een evaluatie van het bestaande systeem vooraleer het uit te breiden. De regering gaat door met haar initiatief. "We zullen evalueren, maar pas na de uitbreiding."