Direct naar artikelinhoud
Politiek

Nieuwe gezichten moeten Gentse sp.a klaarstomen voor toekomst

Joris Vandenbroucke, fractieleider in het Vlaams Parlement, wordt naar voren geschoven als één van de nieuwe gezichten van de Gentse sp.a.Beeld Photo News

De Gentse sp.a maakt vervroegd werk van een vernieuwingsoperatie. Daarvoor hebben de leden woensdagavond groen licht gegeven. Het kartel met Groen wordt niet in vraag gesteld.

Slechts zeven sp.a’ers zullen vanaf januari in de Gentse gemeenteraad zetelen, nog niet de helft van de huidige fractie. Daarom besliste het partijbestuur vorige week al om vol voor vernieuwing te kiezen. Een beslissing die gisteravond bevestigd werd door de ledenvergadering, waar 190 Gentse socialisten samen de verkiezingsuitslag analyseerden. 

“We kunnen niet op dezelfde manier blijven doorgaan. We moeten echt herbronnen”, zegt een van de aanwezigen. Rudy Coddens, lijsttrekker op 14 oktober, vindt dat de militanten meer betrokken moeten worden, en wil snel opnieuw starten met huisbezoeken. Het kartel met Groen wordt door niemand in vraag gesteld. Het kwam gisteravond zelfs niet ter sprake.

Nieuwe voorzitter

Kamerlid Karin Temmerman, de afgelopen zes jaar Gents sp.a-voorzitter, geeft de fakkel door. Dat was gepland voor mei volgend jaar, maar mede door de slechte verkiezingsuitslag zal dat al sneller gebeuren. Zodra de coalitiegesprekken zijn afgelopen worden de bestuursverkiezingen georganiseerd.

De partij wacht echter niet op die verkiezingen. De vernieuwing is ook al te merken bij de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. Waar in de eerste gesprekken Coddens, Temmerman en schepen Resul Tapmaz aantraden, werden die laatste twee intussen vervangen in de onderhandelingsdelegatie.

In hun plaats schuiven Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke, die vanaf januari in de gemeenteraad komt, en gemeenteraadslid Astrid De Bruycker aan. De Bruycker stond bij de verkiezingen op de vierde plaats en wordt duidelijk naar voren geschoven als één van de jonge, nieuwe gezichten. Van onderhandelen komt overigens nog niet veel in huis, want het kartel wil niet dat CD&V mee aan tafel komt.

Joris Vandenbroucke en Astrid De Bruycker zijn de nieuwe namen in de sp.a-onderhandelingsdelegatie