Direct naar artikelinhoud
Verdachte pakketten VS

Deze Trump-critici kregen een verdacht pakket in de bus

Het Time Warner-gebouw in New York werd gisteren volledig ontruimd.Beeld Photo News

De voorbije dagen kregen verschillende personen in de Verenigde Staten een verdacht (bom)pakket in de bus. Alle staan ze te boek als critici van president Donald Trump en als favoriete schietschijven van de ‘alt-right’-beweging. Een overzicht.

1. George Soros

De bekende miljardair en filantroop kreeg maandag al een bombrief opgestuurd naar zijn woning in Bedford, New York. Door zijn steun aan middenveldorganisaties en joodse achtergrond is Soros regelmatig het slachtoffer van antisemitisme en samenzweringstheorieën door Trumps achterban.

2. Bill en Hillary Clinton

Dinsdagavond werd een verdacht pakket onderschept dat onderweg was naar de woning van voormalig president Bill Clinton en zijn vrouw en ex-presidentskandidate Hillary Clinton, in Chappaqua, ten noorden van New York. Het pakket kon worden gedetecteerd voor het afgeleverd werd.

3. Barack Obama

Het pakket voor de vroegere Amerikaanse president Barack Obama kon woensdagmorgen tijdig onderschept worden door een personeelslid in Washington DC, waar Obama woont.

Trumps voorganger Barack Obama.Beeld EPA

4. John Brennan

Het Time Warner-gebouw in New York werd woensdag volledig ontruimd nadat een verdacht pakket was gevonden in de postkamer van nieuwszender CNN, die in het gebouw gevestigd is. Het pakket was geadresseerd aan de voormalige CIA-directeur John Brennan, die werkte onder de Obama-administratie. Hij is regelmatig bij CNN te gast en uit vaak kritiek op president Trump.

Lees ook: Verschrikte reacties in VS na explosieve post voor CNN, Clintons én Obama’s

5. Debbie Wasserman Schultz en Eric Holder

De politie van Sunrise, in de Amerikaanse deelstaat Florida, maakte woensdag bekend dat er ook een verdacht pakket was aangetroffen in de buurt van het kantoor van het Democratische congreslid Debbie Wasserman Schultz. Het pakket was echter eigenlijk bestemd voor Eric Holder, een Democratische politicus die onder Obama nog minister van Justitie was. Maar omdat het adres verkeerd was, kwam het pakket terecht bij Wasserman Schultz, die als afzender was vermeld.

6. Maxine Waters

In Capitol Heights (Maryland) werd nog een bijkomend pakket aangetroffen in het centrum waar de post voor het Huis van Afgevaardigden gesorteerd wordt. Het pakket zou gericht geweest zijn aan het Democratische parlementslid Maxine Waters.

7. Andrew Cuomo

Ook de Democratische gouverneur van de staat New York zei woensdag dat er een verdacht pakket op zijn kantoor in New York was toegekomen. Na onderzoek bleek de inhoud onschadelijk te zijn.

8. Kamala Harris

Ook in San Diego, in de Amerikaanse staat Californië, werden woensdag verdachte pakketten onderzocht. Ze werden gevonden op 6th Avenue, waar de krant San Diego Union-Tribune is gevestigd, maar ook een kantoor van de Democratische senator Kamala Harris. Het bleek achteraf om kinderboeken en schoenen te gaan.

9. Robert de Niro

Daarnaast zou ook een verdacht pakket zijn aangekomen bij acteur Robert de Niro, melden Amerikaanse media. Volgens sommige bronnen werd het pakket afgeleverd bij zijn woning in New York, andere media hebben het over een restaurant dat eigendom is van de acteur. In ieder geval zou er niemand aanwezig geweest zijn en moest er niet geëvacueerd worden.

Robert De Niro.Beeld AFP

10. Joe Biden

De politie vond ook een verdacht pakket dat geadresseerd was aan gewezen vice-president Joe Biden in een postkantoor in New Castle County, Delaware. Dat meldt CBS News.

11. Cory Booker

Het elfde pakketje was gericht aan de Democratische senator Cory Booker uit New Jersey. Het werd onderschept in een postsorteercentrum in Florida.

12. James Clapper

In een postkantoor in New York werd een pakket onderschept gericht aan James Clapper, de vroegere baas van de gezamenlijke inlichtingendiensten.