Europees Parlement wil gebruik antibiotica in veehouderijen inperken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees Parlement wil het gebruik van antibiotica op veehouderijen inperken. De strengere regels die vandaag in het halfrond in Straatsburg zijn goedgekeurd, moeten verzekeren dat onze voeding wordt gevrijwaard van resistente bacteriën.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding waarschuwde onlangs nog dat bacteriën in mensen, voedingswaren en dieren weerstand kunnen bieden tegen de meest gebruikte antibiotica. Wetenschappers stellen bijvoorbeeld dat campylobacter, een bacterie die via besmet voedsel darminfecties kan veroorzaken, heel resistent blijkt tegen ciprofloxacine.

De nieuwe Europese regels leggen het preventieve gebruik van antibiotica aan banden. Bij individuele dieren mogen ze enkel nog toegediend worden indien de dierenarts oordeelt dat het risico op besmetting groot is. Hele groepen dieren mogen enkel met antibiotica behandeld worden wanneer één dier besmet is en de veearts meent dat er geen andere oplossingen zijn.

De tekst verleent ook aan de Europese Commissie de bevoegdheid om bepaalde antibiotica exclusief voor te behouden voor de behandeling van mensen.

Bron: Belga