Direct naar artikelinhoud
Aankoop F-35's

Groen over F-35's: “De miskoop van de eeuw”

Wouter De Vriendt (Groen) tijdens het kamerdebat.Beeld BELGA

De oppositie reageert kritisch op de beslissing van de federale regering om 34 F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen. “De miskoop van de eeuw”, reageerde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt tijdens een bitsig kamerdebat. Vlaams Belang had het dan weer over "onkunde”.

“Defensie is belangrijk. Maar de regering-Michel geeft 15 miljard euro belastinggeld uit aan jachtvliegtuigen waarvan we er in Europa al voldoende hebben", aldus Groen-Kamerlid De Vriendt. Tijdens het plenaire kamerdebat over de aankoop van de gevechtsvliegtuigen, spaarden de oppositiepartijen hun kritiek niet.

De Vriendt hekelde de “kaduke en ondemocratische procedure, onder leiding van een onmachtige minister (Steven Vandeput, red.) die de legertop niet onder controle heeft”. Hij roept de regering op de beslissing, die er volgens hem onder druk van de luchtmacht en de Amerikanen kwam, meteen terug te draaien.

“Dit dossier getuigt van een enorme tunnelvisie. Al van bij de start was de procedure op maat gemaakt van de F-35", stelde De Vriendt verder. “Er was te weinig ruimte voor concurrerende offertes. Bovendien werden de blunders opgestapeld: studies werden achtergehouden, het Franse bod werd eerst wel en dan niet toegevoegd. Deze beslissing is vooringenomen en niet rationeel.”

Volgens De Vriendt gaat de regering lijnrecht in tegen de Europese belangen. “De regering Michel plooit onder druk van president Trump en wil mee in eerste lijn bombarderen met de grote jongens.”

Vlaams Belang: “Een peperdure gemiste kans”

Vlaams Belang spreekt van een peperdure gemiste kans in een persbericht.  "Eerst en vooral is er de kostprijs, die een veelvoud van de concurrerende toestellen bedraagt, niet alleen in aankoop, maar ook in onderhoud en gebruik", zegt fractieleider Barbara Pas. "Verder is er het verregaande verlies aan soevereiniteit. Zo worden we met de F-35 volledig afhankelijk van Amerikaanse technologie. In plaats van de sterk ontwikkelde militaire tak van onze Europese luchtvaartindustrie te ondersteunen, kiezen we voor een peperdure buitenlandse variant." 

‘Met de F-35 worden we volledig afhankelijk van Amerikaanse technologie’
Barbara Pas (Vlaams Belang)

De aankoop valt volgens de partij niet samen met het "ambitieniveau en de kerntaken van ons Belgisch leger". "Het Vlaams Belang ziet in de aankoop van de F-35 vooral veel technische en strategische onkunde met een torenhoge prijs voor de belastingbetaler."