SP.A verliest nu ook Vlaams-Brabant

Gouverneur De Witte krijgt in het provinciehuis van Vlaams-Brabant een bestuur zonder socialisten naast zich.© Inge Bosschaerts

Vlaams-Brabant heeft een nieuw provinciebestuur, N-VA, Open VLD en CD&V zijn het eens geraakt over de inhoudelijke lijnen. Er is geen plaats voor SP.A en Groen. Eerder kreeg SP.A ook al de bons in Limburg en Antwerpen.

mg, bbd

In Vlaams-Brabant onderhandelen N-VA, Open VLD en CD&V over een nieuwe provinciebestuur. Groen en SP.A bestuurden de afgelopen zes jaar mee in de provincie (zonder N-VA), maar zij vliegen vanaf volgend jaar op de oppositiebanken.

Het is niet de enige provincie waar SP.A aan de kant wordt geschoven. In Limburg bijvoorbeeld bereikten CD&V, N-VA en Open VLD een dag na de verkiezingen al een akkoord over het provinciebestuur. SP.A, al dertig jaar onafgebroken in het provinciebestuur van limburg, vloog eruit.

Opvallend: zowel Limburg als Vlaams-Brabant hebben een provinciegouverneur aan het hoofd met een socialistisch etiket (al is een provinciegouverneur partijloos, de gouverneur heeft altijd een politiek verleden).

Ook in Antwerpen is SP.A al uit de boot gevallen. In deze provincie vonden CD&V en N-VA elkaar. Ze hebben samen 20 van de 36 zetels bemachtigd. ‘Het lijkt me een logische keuze dat N-VA met CD&V verder gaat. Dat weerspiegelt het stemgedrag in de provincie Antwerpen’, zei gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) al kort na verkiezingszondag.

In Oost-Vlaanderen is het nog niet helemaal duidelijk welk provinciebestuur er straks komt. Groen en N-VA hebben elkaar daar gevonden. Ze hebben ook een inhoudelijk akkoord om een provinciale meerderheid te vormen. Toch gaan ze nog op zoek naar een derde partner.

In West-Vlaanderen is alles dan weer wel achter de rug. De huidige provincieraad CD&V, Open VLD en SP.A kregen midden oktober 20 van de 36 zetels. De drie partijen bestuurden de vorige zes jaar al samen, en kijken er naar uit dat de volgende zes jaar ook te doen.