Direct naar artikelinhoud
Staking

Ministerraad zet licht op groen voor minimale dienstverlening in de gevangenissen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

 De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat een minimale dienstverlening invoert bij stakingen van cipiers in de gevangenissen. Eerder deze zomer staakten cipiers nog wekenlang tegen de plannen.

Volgens het wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V)  zal per gevangenis een plan worden opgemaakt dat bepaalt, na sociaal overleg, hoeveel personeelsleden aanwezig moeten zijn om een minimale dienstverlening te garanderen. 72 uur voor het begin van elke staking moet er een dergelijke bezetting van cipiers voorzien zijn. 

Indien er onvoldoende cipiers aanwezig zijn, kan de provinciegouverneur met vakbonden en directie overleggen over de nodige verplichte aanwezigheden.

Penibele omstandigheden

De Raad van Europa tikte ons land al meermaals op de vinger wegens gebrek aan minimale dienstverlening, en de daarbij gepaard gaande penibele omstandigheden van gedetineerden. Wanneer cipiers staken, neemt de politie namelijk de bewaking in de gevangenissen over. Daarbij worden bezoek, douches, en wandelingen echter meestal afgeschaft of teruggeschroefd. 

Daarom komt er dus een minimale dienstverlening, besliste de regering. Het wetsontwerp gaat nu naar het parlement.