Minimale dienstverlening voor gevangenissen krijgt groen licht

De gevangenis van Beveren (archiefbeeld). © BELGA

De ministerraad heeft donderdag een wetsontwerp goedgekeurd dat een minimale dienstverlening invoert bij stakingen van cipiers in de gevangenissen. Ze komt zo tegemoet aan de vraag van Europa. De cipiers, die wekenlang staakten tegen de maatregel, krijgen een beter statuut.

Na advies van de Raad van State heeft de ministerraad donderdag het ontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) goedgekeurd voor de minimale dienstverlening. Het ontwerp gaat nu naar het parlement.

De Raad van Europa tikte ons land al meermaals op de vingers omdat er geen minimale dienstverlening is wanneer cipiers staken. De politie neemt de bewaking in de gevangenissen dan over, waardoor de omstandigheden van de gedetineerden dan soms te wensen overlaten. Bezoek, douches, en wandelingen worden afgeschaft of teruggeschroefd.

Volgens de tekst van de minister zal nu per gevangenis een plan worden opgemaakt dat bepaalt, na sociaal overleg, hoeveel personeelsleden aanwezig moeten zijn om een minimale dienstverlening te garanderen.

72 uur voor het begin van elke staking moet het inrichtingshoofd van de gevangenis een lijst opstellen van de personeelsleden die verklaard hebben dat ze niet aan de staking zullen deelnemen. Indien er onvoldoende cipiers aanwezig zijn, kan de provinciegouverneur met vakbonden en directie overleggen over de nodige ‘schikkingen’. Indien nodig, kan de gouverneur die ‘schikkingen’ verplichten, aldus Geens.

Verbetering statuut gevangenispersoneel

De plannen van een minimale dienstverlening waren aan het begin van de zomer voorwerp van een wekenlange staking in de gevangenissen. Na overleg met minister Geens werden de acties voor onbepaalde duur opgeschort. Tot een akkoord met de vakbonden is het echter nooit gekomen.

Het ontwerp van minister Geens bevat wel ook een verbetering van het statuut van het gevangenispersoneel en een betere bescherming tegen klachten en gerechtelijke procedures. Er wordt ten slotte ook een nieuwe adviesraad in het leven geroepen voor het gevangeniswezen.