© Jimmy Kets

Nieuw algoritme voor efficiëntere levering van pakjes in steden: “Kies voor de fiets”

Een nieuw algoritme, ontwikkeld aan de Universiteit van Antwerpen, bepaalt binnen enkele seconden de beste route voor koeriers. De onderzoekers zochten naar een manier om het stijgende aantal aanhuisleveringen efficiënter te doen verlopen in steden en moedigen bedrijven aan om bestelwagens in te ruilen voor de fiets.

meve

“Door de groei van de e-commerce moeten er steeds meer pakjes zo snel mogelijk geleverd worden”, zegt Florian Arnold, onderzoeker aan de UA. Steeds meer bestelwagens worden ingeschakeld voor de levering van online-aankopen, wat slecht is voor het milieu en voor meer verkeersdrukte zorgt.

Daarom werd er aan de UA gezocht naar een manier om efficiënt pakjes te leveren in steden. “Door de vele klanten zijn er al gauw enkele miljarden mogelijke combinaties voor een route. Mijn algoritme kan in enkele seconden een zeer goede volgorde bepalen om de pakjes te leveren. Dat maakt het algoritme tot een van de meest efficiënte ter wereld”, beweert Arnold.

Het algoritme wordt ook gebruikt om de voor- en nadelen van bestelwagens af te wegen tegen die van duurzamere alternatieven zoals bakfietsen. De grote winnaar bleek de fiets te zijn. “Ons onderzoek toont aan dat de bedrijfskosten hetzelfde zijn, maar de uitstoot 40% lager ligt in stadscentra”, aldus Arnold. “Momenteel zijn er amper bedrijven die pakketjes vervoeren met fietsen, omdat ze negatieve gevolgen vrezen wat betreft snelheid, efficiëntie en kostprijs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER