Belgische werknemers Ryanair vallen binnenkort eindelijk onder Belgisch arbeidsrecht

© BELGAIMAGE

Ryanair past ten laatste vanaf 31 januari de Belgische arbeidswetgeving toe op zijn personeel in ons land. Daartoe hebben de vakbondsdelegatie en de directie van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij donderdag een cao ondertekend tijdens hun eerste vergadering. De cao geldt zowel voor de piloten als het cabinepersoneel.

“Het is een vrij historisch akkoord. Het is voor het eerst dat Ryanair in België een juridisch sluitend document daarover ondertekent”, reageert Hans Elsen, secretaris bij de christelijke bediendebond LBC. “Nu kunnen we beginnen aan de onderhandelingen over de werkomstandigheden van het personeel.”

Concreet beslisten beide partijen om een overgangsperiode in te stellen tot 31 januari om het Belgisch recht toe te passen op het personeel. “Zo geven we Ryanair de tijd om de administratieve zaken te regelen”, zegt Elsen. “Ondertussen gaan we minstens vier keer vergaderen over de werkomstandigheden bij de twee grootste onderaannemers Crewlink en Workforce. Maar dit akkoord was nodig voor we aan de onderhandelingen konden starten.” Binnen “enkele weken” wordt het overleg voortgezet.

Tot slot benadrukt Elsen dat de deal die nu met Ryanair is gesloten, niets verandert aan de bij de rechtbank lopende zaken. Die werden door individuele werknemers opgestart.

Vorige week beslisten de Europese vakbonden bij Ryanair nog om een stakingsaanzegging in te dienen die mogelijke acties dekt tot het einde van het jaar, om de luchtvaartmaatschappij onder druk te zetten bij de verschillende onderhandelingen. Die blijft voorlopig gelden, bevestigt Elsen.

Tevreden

Ryanair zegt in een reactie blij te zijn met “deze nieuwste cao die al onze direct tewerkgestelde piloten en cabinepersoneelsleden dekt” in België. Eerder kon Ryanair al gelijkaardige akkoorden sluiten met de pilotenvakbonden in Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. De akkoorden zijn een “teken van de aanzienlijke vooruitgang” bij het afsluiten van vakbondsakkoorden in grote Europese markten.

Ryanair hoopt dat de verschillende akkoorden de vakbonden van het cabinepersoneel in Spanje en Porugal ertoe zullen aanzetten om werkgevers van andere luchtvaartmaatschappijen buiten het sociaal overleg te houden. Dat moet dan, in de visie van Ryanair, toelaten om er snel tot een akkoord te komen.

Het Belgische akkoord werd getekend met de christelijke bediendebond LBC en diens Franstalige evenknie CNE. Didier Lebbe van CNE wijst erop dat België het eerste land is waar Ryanair één akkoord kon sluiten voor piloten en cabinepersoneel.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden. “De druk heeft geloond”, zegt hij op twitter. “Nu waken over correcte toepassing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen