Archiefbeeld van Cassini op de missie bij Saturnus.
Volledig scherm
Archiefbeeld van Cassini op de missie bij Saturnus. © REUTERS

Ruimtesonde ontdekt kilometers lange, heldere strepen op manen van Saturnus

ruimteTwee manen van Saturnus hebben mysterieuze strepen op het oppervlak. Die zijn kaarsrecht, helder, tot honderden kilometers lang en minder dan vijf kilometer breed. Ze lopen parallel aan elkaar en parallel aan de evenaar. De strepen zijn gezien op Dione en Rhea, twee van de meer dan zestig manen van Saturnus.

8 reacties

  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Marc Wouters, zegt: Ooit had de Aarde ook puin rond zich draaien. Dat puin is samengekomen en heet nu “de maan”.- 1. Die theorie wordt vandaag weerlegd, zelfs door naturalisten (ongelovigen), zoek op: ‘Hoe is de maan eigenlijk ontstaan? Nou.. zo! – Scientias’ --- 2. Die theorie werpt ook de vraag op waarom Jupiter niet eveneens zo’n ringenstelsel heeft. Jupiter is groter en zwaarder dan Saturnus en moet meer LHB-objecten (Late Heavy Bombardment ) aangetrokken hebben.
  • Marc Wouters

    6 jaar geleden
    Bovendien is het niet noodzakelijk zo dat als die ringen echt niet ouder dan 6000 jaar zouden zijn, dat dit betekent dat het zonnestelsel maar 6000 jaar oud zou zijn. Impact van botsingen kunnen perfect tot het puin in die ringen geleid hebben. Ooit had de Aarde ook puin rond zich draaien. Dat puin is samengekomen en heet nu "de maan".
  • Leo Duym

    6 jaar geleden
    @Erik Van de Velde, met een materiaalverlies van 10 ton per seconde, kunnen die ringen niet ouder zijn dan 6000 jaar of ze zouden aangevuld moeten worden, zoals de onderzoekers beweren. Maar als dat laatste waar is, moeten de bewijzen daar zijn, wat niet het geval is en wat hun bewering onwaarschijnlijk maakt. @Marc Wouters, tegen de hoge ouderdom van ons zonnestelsel is veel in te brengen; zoek op: De kosmos. Bewijs voor miljarden jaren?
  • Marc Wouters

    6 jaar geleden
    Er zijn bewijzen alom die aantonen hoe oud ons zonnestelsel en het heelal is. Als je die allemaal wil ontkrachten, smeer je benen dan maar in want je gaat even bezig zijn.
  • Erik Van de Velde

    6 jaar geleden
    @Leo. De leeftijd van een planeet en die van haar ringenstelsel is niet gerelateerd. In Solar System Dynamics, Cambridge University Press, vindt u hierover een verhelderend hoofdstuk. U verdedigt hier natuurlijk de creationistische visie, gebaseerd op de studie van bijbelteksten én op gedateerde wetenschappellijke artikels.