Bouwgrond duurder dan ooit

© BELGA

De gemiddelde prijs van een vierkante meter bouwgrond in Vlaanderen heeft de kaap van 250 euro overschreden. Nooit eerder was bouwgrond zo duur, zo blijkt uit cijfers van de notarissen.Overigens is het aantal vastgoedtransacties na twee kwartalen van grote groei in ons land in het derde kwartaal met bijna tien procent gedaald.

blg

De gemiddelde prijs in het derde kwartaal voor een vierkante meter bouwgrond bedroeg 254 euro. Dat is een forse versnelling tegenover de vorige kwartalen. In het eerste kwartaal bedroeg de gemiddelde prijs 221 euro, in het tweede kwartaal 229 euro per vierkante meter.

Het is meteen de hoogste prijs ooit, aldus Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. In 2015 bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in Vlaanderen 229 euro, in 2014 234 euro.

De andere prijzen op de vastgoedmarkt blijven wel erg stabiel. De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedroeg in het derde trimester 237.996 euro, of een lichte stijging met 0,5 procent tegenover het tweede trimester. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs met 0,5 procent tot 261.439 euro. Voor een appartement steeg de gemiddelde prijs in ons land met 0,2 procent tot 213.803 euro. In Vlaanderen bedroeg de stijging 0,5 procent tot gemiddeld 219.221 euro.

Het aantal vastgoedtransacties ging in het derde kwartaal wel fors naar beneden.

De daling met bijna tien procent tegenover het vorige trimester is deels normaal. De zomermaanden zijn altijd rustiger. Maar ook tegenover het derde kwartaal van 2015 is er een daling met bijna twee procent. “Dat doet toch wel wat knipperlichten afgaan. Gaat het om een marktcorrectie of om het inzetten van een trend?”, vraagt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Federatie van Notarissen, zich af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen