Trump stuurt troepen naar grens met Mexico

Migranten uit Mexico worden opgepakt aan de grens met de Verenigde Staten, 30 augustus 2018 © REUTERS

De Amerikaanse regering stuurt achthonderd soldaten naar de grens met Mexico in verband met de ‘karavaan’ migranten die op weg is naar de VS. Dit hebben meerdere Amerikaanse media donderdag gemeld.

Het zou gaan om achthonderd soldaten die ‘logistieke steun’ moeten bieden aan de Homeland Security en de Nationale Garde, bijvoorbeeld door te voorzien in tenten en voertuigen, aldus de conservatieve zender Fox News. Meerdere media meldden dat de troepen niet met de eigenlijke migranten zouden te maken krijgen.

Mogelijk tekent minister van Defensie James Mattis nog donderdag de ontplooiing.

De Homeland Security krijgt aan de zuidelijke grens nu al steun van 2.100 leden van de Nationale Garde, weet Fox.

Een woordvoerder van het Pentagon bevestigde enkel dat het Amerikaanse leger de gebeurtenissen langs de grens in de gaten blijft houden, waaronder ook de status van de ‘karavaan’ migranten die door Mexico richting de VS trekt.

Ook zei hij tegenover het Duitse persbureau DPA dat het Defensieministerie ‘anticipeert’ op een verzoek om hulp van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid en ermee samenwerkt hoe die hulp er specifiek kan uitzien.

‘Aan allen in de karavaan: maak rechtsomkeer, wij laten niet mensen illegaal de Verenigde Staten binnenkomen. Ga terug naar uw Land en als u dat wil, vraag het staatsburgerschap aan zoals miljoenen anderen dat doen’, twitterde president Donald Trump donderdagavond (Belgische tijd).

Partner Content