Burgemeester Tremelo na veelbesproken 'Pano'-reportage: "Wij zijn vriendelijk en warm"

Paul Dams, de burgemeester van Tremelo (Open VLD), eist een recht van antwoord na de veelbesproken reportage over alledaags racisme van het VRT-programma 'Pano'. In de reportage wordt de Vlaams-Brabantse gemeente volgens hem "in een slecht daglicht gesteld". "Wij zijn een vriendelijke en warme gemeenschap. De goede dingen werden gewoon niet getoond."

gn, tdl, tlb, mtm

Hebben de terreuraanslagen een invloed op de kloof tussen de blanke Vlaming en de moslim-Vlaming? Met die vraag in het achterhoofd liet het VRT-programma Pano twee allochtonen als moslimkoppel een winkel openen in het Vlaams-Brabantse Tremelo, waar slechts 0,5 procent van de inwoners allochtoon is.

Met heel wat racistische commentaren die vastgelegd werden met een verborgen camera, werd er in de reportage geen al te mooi beeld van de 'blanke' gemeente geschetst.

Burgemeester Paul Dams (Open VLD) verdedigt zijn gemeente: “Onze gemeente is afgeschilderd als onvriendelijk en dat zijn we zeker niet. We zijn een vriendelijke en warme gemeenschap. De reportage geeft een verkeerd beeld. Zeker van onze handelaars, iedereen wordt er vriendelijk ontvangen."

Ook de beelden gemaakt bij de Dienst Vreemdelingenzaken stroken volgens Dams niet met de werkelijkheid. "Het gaat om een momentopname. Het is normaal dat er om een verblijfsvergunning gevraagd wordt voor men verder gaat met de procedure."

Recht van antwoord

"Onze gemeente is niet in een goed daglicht gesteld: de goede zaken zijn gewoon niet getoond. Wij gaan nu proberen om een recht van antwoord te krijgen bij de VRT, we willen een kans om deze fout recht te zetten."

Enkele inwoners van Tremelo wilden achteraf toch ook even reageren op de felbesproken reportage.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER