© Archief Katrijn Van Giel

Akkoord bereikt bij De Lijn, maar hinder in en rond Genk blijft duren

Er is vanochtend een spontane staking uitgebroken in de stelplaats van De Lijn in Winterslag. Daardoor raakte het busverkeer in en rond Genk ernstig verstoord. De Genkse chauffeurs zijn er niet over te spreken dat ze hun verlof niet kunnen opnemen. Rond 14 uur kwamen directie, personeel en de vakbond tot een akkoord.

fivr, cn, belga

Het gebrek aan personeel wordt, volgens de vakbond, problematischer omdat de chauffeurs die eerder afvloeiden niet vervangen worden. “Voor langdurige zieken is het makkelijker om een interim aan te nemen of bijkomende mensen te zoeken, maar voor kortstondige zieken is dit minder evident”, verduidelijkt Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn Limburg.

Vier actiepunten

Rond 14 uur kwamen directie, personeel en de vakbond tot een akkoord: de directie heeft zich geëngageerd om de werkdruk terug te dringen tot een gezonden werksituatie. Er werden vier actiepunten afgesproken. Zo zal de directie er nauw op toezien dat het personeelsbestand op peil blijft, zodat de uitvoering van de voorziene diensten niet in het gedrang komt. Ook wordt voor stelplaats Winterslag een aangepast traject opgestart om het ziekteverzuim terug te dringen. Verder worden er maatregelen genomen waardoor chauffeurs de kans krijgen hun wettelijk verlof tijdig op te nemen. Tot slot zal er bekeken worden hoe chauffeurs uit andere stelplaatsen hun collega’s in Winterslag kunnen ondersteunen.

De chauffeurs gaan vandaag wel niet meer aan de slag. Voor de rest van de dag zal er dus hinder blijven op de streeklijnen 1, 8, 16, 31, 33, 35, 36, 45 en 47 en op het volledige stadsnet (G-lijnen). De Lijn raadt reizigers aan eerst de website van de openbare vervoersmaatschappij te controleren alvorens naar de bushalte af te zakken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer