Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Staking bij Aviapartner duurt nog zeker tot zondagmorgen

Passagiers moeten wachten op Brussels Airport door de staking van Aviapartner.Beeld BELGA

Bagageafhandelaar Aviapartner zal tot zeker zondag 6 uur geen vluchten meer behandelen op Brussels Airport. Dat meldt de luchthaven vrijdagavond op zijn website, nadat het daarover informatie kreeg van Aviapartner. Vandaag waren er door de staking 150 vluchten geannuleerd. Ook in Luik wordt er gestaakt.

Zaterdag om 10 uur zitten bonden en directie weer aan de onderhandelingstafel. Aviapartner had aanvankelijk gecommuniceerd dat het tot zaterdagochtend geen vluchten meer zou behandelen. “Dat is nu met een dag verlengd”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. “Ik vermoed dat dit onherroepelijk is.”

Om hoeveel vluchten het zal gaan, is nog niet duidelijk. Op de site van de luchthaven wordt opgelijst welke maatschappijen getroffen zijn. Wie met een van die maatschappijen vliegt, krijgt de raad niet naar Zaventem af te zakken en contact op te nemen met de maatschappij.

Vrijdag kan er nog geen bagage van geannuleerde vluchten opgehaald worden, meldt de luchthaven nog. “Die worden opgestuurd naar de bestemming. We raden daarom aan om op bestemming een bagageclaim in te dienen bij de lokale Lost and Found-partner van de betreffende airline. Indien je beslist niet naar je bestemming te vliegen, kan je terecht bij de dienst Lost and Found ‘Welcome services’ op Brussels Airport.” 

Wie op Brussels Airport aankwam, kan evenmin al bagage ophalen. Passagiers kunnen een code ophalen die ze kunnen gebruiken om een bagageclaim in te dienen.

Overleg afgesprongen

Het overleg tussen de vakbonden en de directie van afhandelaar Aviapartner heeft nog geen oplossingen of een akkoord opgeleverd. De vakbonden geven de directie opnieuw een nacht om hun punten en eisen te bekijken om dan zaterdagochtend de onderhandelingen voort te zetten in de hoop op een akkoord. Een uur is er nog niet afgesproken.

De spontane staking brak gisteren rond 17.30 uur uit. De werknemers zijn het gebrek aan respect beu en maken zich ernstige zorgen over onveilig materiaal, de onderbezetting van de werkvloer en afspraken die niet nagekomen werden. Daardoor waren gisteren al meer dan twintig vluchten geschrapt. Vandaag moesten alles bij elkaar 150 vluchten worden geannuleerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook in Luik 

Ook in Luik wordt er gestaakt. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft beslist enkele uren per dag het werk neer te leggen uit solidariteit met de collega’s in Zaventem. Elke shift zal twee uur staken, waardoor de banden elke dag zes uur stil zullen liggen. 

“De problemen bij Aviapartner in Brussel zijn dezelfde als in Luik en elders”, zegt Geoffrey Broux, secretaris bij het socialistische SETca-Luik. “In Luik is het vooral het materiaal dat problemen stelt, maar net als in Brussel hebben ook wij te maken met een slechte communicatie, een gebrek aan personeel en een duidelijk tekort aan investeringen”, aldus Broux. Maandag zullen de vakbonden een stakingsaanzegging indienen. 

Door de staking van het personeel van Aviapartner op Brussels Airport zijn heel wat reizigers gestrand.Beeld Photo News

De directie van Aviapartner reageerde eerder vandaag “met verbazing” op de staking. Er was geen stakingsaanzegging ingediend en er waren vooraf “geen aanwijzingen” voor onrust op de werkvloer, zo meldt het bedrijf in een persbericht. 

Aviapartner vraagt nu een bemiddelingsprocedure op te starten, zodat er snel een oplossing kan worden gevonden. Op die manier hoopt de afhandelaar de hinder voor de reizigers nog enigszins te beperken. Het bedrijf roept de vakbonden op om “eveneens een constructieve houding aan te nemen en de acties zo snel mogelijk te beëindigen”. 

Herfstvakantie

Met de herfstvakantie voor de deur, komt de staking voor sommige reizigers wel heel ongelegen. Brussels Airport liet eerder al weten tijdens de herfstvakantie bijna 350.000 passagiers te verwachten. Vandaag, de dag dat de meesten op reis vertrekken, is de topdag van de vakantieweek met 47.000 passagiers.

De staking bij Aviapartner treft niet alleen de bagageafhandeling. "Al hun operaties op de tarmac zijn gestopt." Ook bijvoorbeeld de mensen die met 'tractors' de vliegtuigen terugduwen richting startbaan, hebben het werk neergelegd.

Onder meer Ryanair, Easyjet en British Airways werken met Aviapartner als afhandelaar. Brussels Airlines is niet getroffen. Die maatschappij werkt samen met Swissport. 

TUI leidt vluchten af

Luchtvaartmaatschappij TUIfly heeft de meeste vluchten die deze ochtend voorzien waren op Brussels Airport, afgeleid naar de luchthavens van Charleroi en Luik. Eén vlucht is afgeleid naar Rotterdam, meldt TUI-woordvoerster Sarah Saucin. Vier vluchten vertrekken wel in Zaventem.

De passagiers kregen gisteren een sms dat hun vlucht elders vertrekt. De luchtvaartmaatschappij voorziet daarvoor in transferbussen. “Twee langeafstands- en twee korteafstandsvluchten die vanop Brussels Airport vertrekken, gaan onze medewerkers zelf laden. We hadden normaal elf vluchten deze ochtend. De zeven andere werden omgeleid naar Charleroi, Luik en één naar Rotterdam.”

TUIfly voert deze ochtend ook vluchten uit op Antwerpen en Oostende. 

Verschillende vluchten werden al geannuleerd op Zaventem.Beeld BELGA

Volgens ABTO, de koepel van reisorganisatoren, en BTO, dat de zakenreiskantoren groepeert, kan de staking bij Aviapartner tot 50.000 Belgische vakantiegangers treffen: zoveel Belgen vertrekken deze herfstvakantie op reis met het vliegtuig. “We kunnen alleen maar vaststellen dat deze staking uitbreekt net voor de week waarin veel meer mensen op vakantie vertrekken dan de voorbije weken”, zegt woordvoerder Pierre Fivet.

Beide organisaties beklemtonen respect op te brengen voor het sociaal overleg, en zeggen te hopen op een snelle oplossing. “Deze staking is ten koste van reizigers die vaak lang gespaard hebben voor hun vakantie, en het zijn zij die met hun vakantie het salaris betalen van iedereen in de reissector en op de luchthaven”, zegt Fivet.