Raad van State vernietigt radiofrequentieplan Sven Gatz

© Getty Images/iStockphoto

De Raad van State heeft het radiofrequentieplan van de Vlaamse regering vernietigd. Alle zenders, ook de nationale commerciële radiozenders, hebben eigenlijk geen uitzendrechten meer.

Tom Heremans

De Raad van State heeft zopas het radiofrequentieplan van de Vlaamse regering vernietigd. Er liepen in totaal 41 klachten tegen dat plan, dat minister van Media Sven Gatz vorig jaar uitrolde. Veel van die klachten gaan over de vier stadsradio’s met semi-landelijke dekking. Volgens benadeelde partijen bevatten verschillende door het kabinet-Gatz goedgekeurde dossiers voor die frequenties onjuistheden, onrealistische cijfers en regelrechte leugens.

Ook inzake de herverdeling van de frequenties voor de lokale radio’s kwamen er klachten. Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. Ze hadden hun zaak graag in hoogdringendheid behandeld gezien, om de uitzendingen niet te moeten staken, maar dat werd afgewezen. Donderdag kregen ze dan toch gelijk van de Raad. Die valt over het feit dat de regering bepaalde radiofrequenties inhoudt zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.

De Raad van State vernietigt niet alleen die gecontesteerde vergunningen, maar meteen het hele frequentieplan. Daardoor ontstaat een juridische chaos in het radiolandschap: alle zenders, ook de nationale commerciële radiozenders, hebben eigenlijk geen uitzendrechten meer.

Dat betekent niet dat er straks absolute radiostilte heerst. Het vorige frequentieplan, uit 2003, is destijds ook deels vernietigd. Dat heeft toen niet meteen concrete gevolgen gehad. Maar mediajurist Christiaan Lesaffer laat er weinig twijfel over bestaan dat er dit keer wel iets zal moeten gebeuren. ‘Minister Gatz kan dit probleem niet over de verkiezingen heen tillen en aan zijn opvolger laten. Er zal iets moeten gebeuren. We moeten de tekst eerst kunnen bekijken voor we precies kunnen inschatten hoe verregaand dit is, maar door deze vernietiging zijn de poten onder zijn beleid weggezaagd.’

Ook Katia Segers (SP.A), lid van de commissie Media van het Vlaams Parlement, is somber gestemd. ‘Dit is een ramp voor het radiodecreet en het radiolandschap. Dit betekent dat alles opnieuw moet, van de toekenning van de lokale radio’s tot de nationale zenders. Tegelijk is dit een kans om de hele procedure nu op een goede manier over te doen en te leren uit wat misging en leidde tot onbegrijpelijke beslissingen. Een realitycheck, dus, door mensen met kennis uit het veld.’

Minister van Media Sven Gatz neemt akte van het arrest van de Raad van State en bekijkt met zijn administratie op welke manier hij er gevolg aan kan geven. De huidig erkende en vergunde radio’s kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden.