Zomer- en wintertijd afschaffen? Vlaamse regering wil uitstel tot 2021

De Vlaamse regering wil de afschaffing van de zomer- en wintertijd uitstellen. Ons land steunt daarmee het voorstel van de Europees Commissievoorzitter Juncker. In 2021 zouden ze wel klaar zijn om een definitieve keuze te maken, wat twee jaar later is dan gepland.

mrra

In de nacht van zaterdag op zondag goochelen we opnieuw met de tijd. Om 3.00 uur ’s nachts wordt de klok een uur teruggedraaid en belanden we voor vijf maanden op wintertijd. Die omschakeling zou de laatste keer kunnen zijn, maar hoewel onze regering het voorstel steunt, vinden ze het te snel om daar nu al over te beslissen.

Vlaanderen en federale regering wil uitstel

Ons land pleit er nu voor om de beslissing uit te stellen tot 2021 omdat er meer tijd nodig is voor bijkomend onderzoek. Dan moeten de Europese landen anderhalf jaar (in plaats van een half jaar) op voorhand laten weten of ze op zomertijd of op wintertijd willen blijven. Maandag en dinsdag is er een vergadering van de Europese ministerraad in Graz in Oostenrijk, waar de kwestie op tafel ligt.

De federale regering heeft al aangekondigd nog een niet-bindende bevraging te willen organiseren over de keuze tussen zomer- of wintertijd. Wellicht zal die online gebeuren. Onder de Belgische deelnemers aan de Europese bevraging waren er meer voorstanders van de permanente zomertijd.

De Vlaamse regering vindt dat een positief plan. “Er zijn bevragingen gebeurd bij alle Vlaamse beleidssectoren, waaruit geen welbepaalde voorkeur blijkt. Het is nu eerst en vooral belangrijk om af te stemmen met onze belangrijkste Europese partners, de Benelux, Duitsland en Frankrijk, en in consensus te beslissen”, zegt minister-president Geert Bourgeois. “Ik pleit voor een zo breed mogelijk gedragen regeling binnen de Europese Unie. Het zou daarom beter zijn om de regeling, welke deze ook zal zijn, nog met minstens één jaar uit te stellen. Op die manier is er tijd genoeg om te analyseren en te overleggen met de andere lidstaten en onze buurlanden in het bijzonder.”

Europese verantwoordelijkheid!?

Bourgeois vindt bovendien dat de EU meer het voortouw zou moeten nemen in het dossier, in plaats van het te laten afhangen van onderlinge akkoorden tussen de lidstaten. “Het eindresultaat moet meer harmonisatie zijn. De huidige eengemaakte economische tijdsruimte mag in geen geval kleiner worden door de afschaffing van de bestaande richtlijn”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen