Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Verdachte aangeklaagd voor bombrieven aan Trump-critici

Politie ter plaatse aan de gebouwen van CNN, nadat daar eerder deze week een bombrief werd afgeleverd.Beeld EPA

De man die vrijdag werd gearresteerd in verband met de verstuurde bompakketten naar prominente Democraten in de VS is aangeklaagd. Dat heeft Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions vrijdag meegedeeld tijdens een persconferentie in Washington. “Dergelijke walgelijke daden hebben geen plaats in onze maatschappij”, zei president Trump eerder.

De verdachte is geïdentificeerd als de 56-jarige Cesar Sayoc uit Florida en handelde alleen. Hij moet zich onder andere verantwoorden wegens het illegaal versturen van explosieven en de bedreiging van ex-presidenten. Tegen de man lopen in totaal vijf aanklachten. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij 58 jaar gevangenisstraf.

“Dit is volstrekt onaanvaardbaar: politiek geweld of dreigen met geweld staat haaks op ons regeringssysteem”, zei Sessions tijdens de persconferentie. “Dit is een administratie van openbare orde, we zullen dergelijke wetteloosheid niet tolereren, vooral geen politiek geweld”, aldus Sessions.

De brieven zijn verstuurd naar vooraanstaande critici van president Trump en naar CNN.Beeld AFP

13 pakketten

De veiligheidsdiensten hadden Cesar Sayoc vrijdag in Florida gearresteerd. Volgens FBI-directeur Christopher Wray is het nog te vroeg om iets te zeggen over het motief van de verdachte. Verschillende Amerikaanse media hadden beelden getoond van zijn in beslag genomen bestelwagen, die bedekt was met pro-Trumpstickers en foto’s van Democraten met daarop een schietschijf. 

Wray zei dat een vingerafdruk en DNA-materiaal werden gebruikt om Sayoc te traceren. Hij zou naar verluidt ten minste 13 verdachte pakketten naar toonaangevende Democraten hebben verstuurd. Elk pakket bevatte een pijp of een staaf, een kleine klok, een batterij, bedrading en “energetisch materiaal” dat potentieel explosief was.

“De arrestatie van vandaag betekent niet dat we uit de problemen zijn”, aldus Wray, erop wijzend dat er nog steeds pakketten onderweg of in de post kunnen zijn. “Dit is een zeer actief lopend onderzoek. We geloven dat we de juiste persoon hebben gepakt, maar er zijn nog steeds een resem onbeantwoorde vragen”, zei hij.

Tot nu toe zijn er twaalf verdachte pakketten onderschept, waarvan twee vrijdag nog: aan Democratisch senator Cory Booker en aan James Clapper, de vroegere baas van de gezamenlijke inlichtingendiensten.

Trump veroordeelt politieke terreur

Amerikaans president Donald Trump heeft tijdens een toespraak de FBI en de politiediensten bedankt voor hun optreden. Hij veroordeelde eveneens de politieke terreur. “We mogen politiek geweld niet toelaten. Ik zal er alles aan doen om het te stoppen”, zei hij.

Daarnaast pleitte Trump voor een verenigd land. “We mogen ons niet laten verdelen. We moeten aan de wereld tonen dat we verenigd zijn.” 

Florida

De jacht op de persoon die bombrieven stuurde naar critici van president Trump, had zich de afgelopen dagen richting Florida verplaatst. Een aantal van de pakketjes met pijpbommen werd immers verstuurd via een postsorteerkantoor in de stad Opa-locka. 

Een van de tien onderschepte bombrieven.Beeld FBI via Getty Images

Ook opvallend is dat op de meeste brieven Debbie Wasserman Schultz als afzender stond. Zij vertegenwoordigt een kiesdistrict in Florida in het Congres en heeft niets te maken met de aanslagen. Wel wordt onderzocht of Wasserman Schultz de jongste tijd werd bedreigd of een conflict met iemand heeft gehad. 

Het Congreslid, een aanhanger van Hillary Clinton, was tijdens de presidentsverkiezingen voorzitter van de Democraten. Zij moest echter in de zomer van 2016 aftreden na beschuldigingen dat zij Clinton zou hebben bevoordeeld in de strijd met concurrent Bernie Sanders.

Lees ook: Deze Trump-critici kregen een verdacht pakket in de bus

Het distributiecentrum van de Amerikaanse post in Opa-locka in Florida.Beeld AP