Direct naar artikelinhoud
Toerisme

“Weg met de beerput”: opgekuist Filipijns eiland Boracay verwelkomt weer toeristen

Reismagazine ‘Condé Nast Traveler’ riep Boracay in 2017 uit tot het mooiste eiland ter wereld.Beeld Thinkstock

Na een grondige poetsbeurt van zes maanden is het populaire Filipijnse vakantie-eiland Boracay weer geopend voor toeristen. President Rodrigo Duterte liet het eiland in april afsluiten omwille van milieuproblemen. “Een beerput”, omschreef Duterte het eiland toen.

Boracay bevindt zich 300 kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het 10 vierkante kilometer grote eiland is bekend om zijn krijtwitte zandstranden, turkooizen zee, uitbundige nachtleven en spectaculaire watersporten.

Vorig jaar werd het eiland bezocht door meer dan 2 miljoen toeristen. Het reismagazine Condé Nast Traveler riep het datzelfde jaar uit tot mooiste eiland ter wereld.

Een stel pasgehuwden op het strand van Boracay in april 2018.Beeld REUTERS

Maar de populariteit van het eiland had een keerzijde. De omgeving had te lijden onder het vele afval dat zich opstapelde, en de smalle straten waren niet voorzien op het drukke en vervuilende verkeer. Bovendien raakte in april bekend dat hotels, restaurants en winkels jarenlang hun afvalwater gewoon in zee hadden laten lopen.

President Duterte gaf daarop het bevel de ‘beerput’ te sluiten voor alle toeristen. Zes maanden en een grondige opknapbeurt later zijn vandaag de eerste toeristen verwelkomd op Boracay. “Ik garandeer dat het water nu heel schoon is”, zei milieuminister Roy Cimaty tijdens een persconferentie. “Het is geen beerput meer.”

Strikte maatregelen

Maar het feesteiland van weleer is niet meer. Om nieuwe milieuschade te voorkomen, werden er strikte maatregelen genomen. Zo zijn strandfuiven voortaan verboden, net als roken en drinken. De kust van Boracay is vanaf nu ook verboden terrein voor verkopers, masseuses, vuurdansers en watersporters. Per dag worden er nog ‘slechts’ 19.000 toeristen toegelaten. 

Net voor de sluiting in april stelden de autoriteiten vast dat ongeveer een derde van de ruim 600 hotels geen vergunning hadden. 157 hotels, goed voor 7.308 kamers, mogen weer de deuren openen.

Intussen gaan de werken op Boracay door. De werken aan de haven, wegen, riolering en afvalwatersysteem duren nog tot december 2019.

Filipijnse soldaten op het strand van Boracay in mei. 100 militairen werden ingeschakeld om de illegale afvoerbuizen van de lokale resorts te verwijderen.Beeld EPA