Verdachten Operatie 'Schone Handen' moeten nog geduld hebben

Advocaat Hans Rieder (l) © BELGA

Het hof van beroep in Antwerpen buigt zich op 5 november over het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten. Over het lot van de andere verdachten weten we begin volgende week allicht meer.

pvm, bdd

De advocaat van Vertenten, Hans Rieder, verwijt onderzoeksrechter Joris Raskin belangenvermenging, omdat hij ook zetelde in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Raskin weigerde echter een stap opzij te zetten, waardoor het nu aan het hof van beroep in Antwerpen is om te beslissen of hij in dat dossier onderzoeksrechter kan blijven of niet.

Bovendien vroeg Rieder vrijdag aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) om het beroep tegen de verdere aanhouding van zijn cliënt uit te stellen. De KI ging daarop in en zal de zaak van Vertenten op 8 november behandelen. Hij blijft zolang in de cel.

Bart Vertenten wordt verdacht van omkoping. Uit de Operatie Schone Handen kwamen aanwijzingen naar voren dat hij verdachte contacten had met de controversiële spelersmakelaar Dejan Veljkovic in de degradatiestrijd vorig seizoen. Volgens het federaal parket zijn er onder meer afspraken gemaakt tussen Veljkovic, Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren.

Enkelband

De KI bekijkt vandaag wel nog of vier van de verdachten in de zaak rond voetbalfraude hun voorlopige hechtenis thuis met een enkelband mogen uitzitten. De raadkamer in Tongeren had vorige week besloten dat vier verdachten - spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoksi, Maria Bogojevska (de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic) en Thierry Steemans (financieel directeur van voetbalclub KV Mechelen) - daarvoor in aanmerking kwamen.

Het federaal parket ging echter in beroep tegen dat elektronisch toezicht, waardoor de vier toch in de gevangenis moeten blijven tot de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich over dat beroep gebogen heeft.

Daarnaast vragen drie andere verdachten, over wie het parket oordeelde dat ze in de cel moesten blijven, hun voorlopige vrijlating. Allicht volgt die uitspraak over dat alles pas dinsdag. De advocaten hebben blijkbaar erg lijvige conclusies ingediend en de KI zal enige tijd nodig hebben om dit te bestuderen, zo wordt verwacht.

Dossier Zero

Opvallend: in De Ochtend op Radio 1 vertelde Eric Bisschop, cördinator sportfraude bij het federaal parket, dat dit dossier in de media 'Schone Handen' of 'Propere Handen' heet, maar door het gerecht oorspronkelijk Dossier Zero heette. 'De politiemensen hebben de operatie die naam gegeven voor het geval het dossier niets zou opleveren, zero, nul.'