© EPA-EFE

Al 180 vluchten geschrapt door staking Aviapartner, tot zondagochtend staking op Brussels Airport

Vandaag zijn op de luchthaven van Zaventem al 180 vluchten geschrapt door de staking bij bagage-afhandelaar Aviapartner. Ook zaterdag wordt er verder gestaakt, meldt de VRT. Zeker tot zondag 6 uur behandelt Aviapartner op Brussels Airport geen vluchten meer.

Wim Verhaert

Er werd vrijdagmiddag opnieuw gepraat bij Aviapartner. Vakbonden en directie zaten samen over de hoge werkdruk en het personeelstekort. Dat overleg zou op niets zijn uitgedraaid.

De werknemers staken al sinds donderdagavond. Daardoor zijn al zeker 180 vluchten geschrapt op Brussels Airport, en meer dan 30 vluchten zijn omgeleid naar andere luchthavens. De getroffen reizigers moeten zeker contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij, zegt Test-Aankoop. Want die moet een alternatief voorstellen.

© Dirk Vertommen

Staking in Luik

Ook de vakbonden bij Aviapartner op de luchthaven van Luik hebben vrijdag beslist enkele uren per dag het werk te onderbreken uit solidariteit met hun collega’s op Zaventem. De bagageafhandelaars hebben de indruk dat ze niet gehoord worden door hun directie, onder meer over loonkwesties, materiaal en veiligheid.

De bagage-afhandelaars protesteren naar eigen zeggen tegen “een totale afwezigheid van sociaal overleg” binnen het bedrijf. In Luik is dezelfde kritiek te horen. “De problemen bij Aviapartner in Brussel zijn dezelfde als in Luik en elders”, zegt Geoffrey Broux, secretaris bij het socialistische SETCa-Luik. “In Luik is het vooral het materiaal dat problemen stelt, maar net als in Brussel hebben ook wij te maken met een slechte communicatie, een gebrek aan personeel en een duidelijk tekort aan investeringen”, aldus Broux.

© EPA-EFE

“Het is nu al twee jaar dat we vaststellen dat de arbeidsvoorwaarden erop achteruitgaan bij Aviapartner in Luik, en dat personeel en plaatselijk management overstappen naar de concurrentie”, vult Daniel Maratta, provinciaal secretaris bij de vakbondsafdeling UBT, aan. Er zijn een vijftiental klachten over welzijn op het werk die volgens Broux in Luik behandeld moeten worden.

Maandag zullen de vakbonden een stakingsaanzegging indienen. SETCa en UBT eisen onder meer een aangepaste functieclassificatie en taakbeschrijving, investeringen die de verankering van Aviapartner in Luik garanderen, de “dringende” invulling van de vacatures en stabiliteit in het management. (BIN, ALG,

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER