© Photo News

Langer wachten op terugbetaling fiscus: gezinnen met kinderen zijn dupe

Bijna 800.000 gezinnen met kinderen moeten langer wachten op de terugbetaling van hun belastingen. “Als gevolg van een rechtszaak moeten we op deze aangiftes zestien verschillende gecompliceerde simulatieberekeningen loslaten”, klinkt het bij de FOD Financiën, die wel meent dat alles in orde komt voor de uiterste termijn van 30 juni.

wr, tlb

De computers bij de FOD Financiën draaien overuren. Oorzaak is een rechtszaak aangespannen door een koppel, van wie een van de twee partners in het buitenland werkte. Volgens het koppel werden ze in ons land “fiscaal gediscrimineerd”, en de rechtbank volgde die stelling. Gevolg? Bij de FOD Financiën moesten de programma’s voor het berekenen van de belastingen drastisch worden aangepast.

“Concreet betekent dit dat we voortaan voor de belastingaangiftes van alle gezinnen met kinderen in ons land – 760.930 stuks – zestien verschillende berekeningen moeten uitvoeren. Enkel zo zijn we er zeker van dat de finale berekening die we opsturen – het aanslagbiljet dus – het meest voordelig is voor de belastingplichtige”, aldus Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

De nieuwe, complexere manier van werken heeft wel gevolgen. Boekhouders kregen te horen dat gezinnen met kinderen voortaan langer moeten wachten dan normaal, vooraleer ze hun aanslagbiljet in de bus vinden.

De FOD Financiën nuanceert: “We zijn wettelijk verplicht om vóór 30 juni volgend jaar het definitieve aanslagbiljet te versturen. Dus van een vertraging kan je vandaag nog lang niet spreken.”

Al geeft de overheidsdienst toe dat het behandelen van de dossiers van bijna 800.000 gezinnen “langer in beslag neemt”, waardoor deze gezinnen niet bij de eersten in de rij zullen zijn om hun aanslagbiljet te ontvangen.

Alleenstaanden of gezinnen zonder kinderen hoeven geen uitstel te vrezen, integendeel. “Globaal genomen hebben we dit jaar al 430.000 belastingberekeningen meer uitgestuurd dan op hetzelfde moment vorig jaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER