Open VLD en Groen bereiken akkoord voor verdere onderhandelingen in Oostende

Wouter De Vriendt (l) en Bart Tommelein (r) © efo

Bart Tommelein (Open VLD) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben een nota opgesteld die de basis moet vormen voor verder inhoudelijk overleg met CD&V en N-VA. Daarmee lijkt een coalitie zonder de SP.A van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte in de maak.

pvm

De nota verankert al een aantal fundamentele beleidskeuzes. ‘Het illustreert de ambitieuze en positieve vernieuwing voor Oostende. En neemt het engagement tot een positief verbindend discours’, aldus Wouter De Vriendt van Groen.

De tekst is inmiddels voorgelegd aan CD&V en N-VA, de twee partijen die mee moeten instappen in het ‘klavertje vier’ om een meerderheid te bereiken. Zij zouden hun instemming al gegeven hebben, dus kunnen de vier partijen nu voor het eerst samen aan een tafel voor een echt inhoudelijk overleg.

In de nota wordt onder meer gesproken over diversiteit, armoede, sociaal beleid, mobiliteit, een plasticvrij Oostende, natuur, wonen, fiscaliteit, een wijkwerking, een nieuwe stadshal, inspraak en communicatie.

SP.A niet meer nodig

De nota betekent nu echt dat paars-groen niet langer de enige optie is om een toekomstig stadsbestuur op de been te brengen.

De coalitievorming zat bijna twee weken in het slop. Tommelein wilde absoluut gaan voor een coalitie zonder de SP.A van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte. Hij bond daarom CD&V en N-VA meteen na de verkiezingen aan zich vast. Groen opteerde in eerste instantie nog wel voor een paars-groene coalitie en ging liever niet in bad met N-VA. Besturen mét N-VA lijkt met de nota niet langer een struikelblok.