Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Studie: “Koud, bewolkt weer kan risico op hartaanval vergroten”

Bij vriestemperaturen lag het aantal hartaanvallen het hoogst.Beeld Pixabay

Koud weer en bewolking kunnen het risico op een hartaanval vergroten. Dat stelt een nieuwe Zweedse studie op basis van de gegevens van meer dan 274.000 patiënten.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 274.000 Zweden die tussen 1998 en 2013 een hartaanval kregen, en vergeleken die met de beschikbare weerdata voor die periode. Hartaanvallen bleken vaker voor te komen bij lagere temperaturen, een lagere luchtdruk, minder zonuren en een sterkere wind. 

De sterkste link was die met de temperatuur. Het aantal hartaanvallen lag hoger op dagen waarop het vroor en daalde aanzienlijk wanneer de temperatuur boven 3 à 4 graden Celsius uitkwam.

Vernauwde aders

De meest logische verklaring, stellen de onderzoekers, is dat de koude de aders vernauwt. “Koude en wind leiden tot een samentrekking van de bloedvaten in de huid om energie en warmte op te slaan”, zegt David Erlinge, cardiologieprofessor aan de universiteit van Lund en hoofdauteur van de studie. “Dat veroorzaakt extra druk op het hart, wat het risico op een hartaanval vergroot.”

Andere mogelijke verklaringen zijn gedragsveranderingen bij koud weer - andere eetgewoonten of minder beweging - of de toename van luchtwegeninfecties, die geassocieerd worden met een verhoogd risico op hartaanvallen.

Het doel van de onderzoekers is meer te weten te komen over de factoren die een hartaanval kunnen teweegbrengen. “Als je die factoren kent, kan je je misschien beschermen”, zegt Erlinge.

Eerdere studies wezen al op een verhoging van het aantal overlijdens door hartziekten tijdens de winter. In de nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Jama Cardiology, waarschuwen de onderzoekers echter dat het nog onduidelijk is of blootstelling aan de koude vermijden door binnen te blijven of warme kleding te dragen het risico kan verminderen.