© REUTERS

DELA neemt op eigen houtje vingerafdruk overledene

Uitvaartorganisatie DELA maakt standaard vingerafdrukken van mensen die overlijden en doet dat zonder toestemming van nabestaanden. Dat ontdekte het Nederlandse Radio 1-programma ‘Radar’. DELA gebruikt vervolgens deze afdrukken voor commerciële doeleinden.

DELA maakt de vingerafdrukken in afwezigheid van de nabestaanden in de dagen voor de uitvaart. Dat gebeurt met een kleine camera die op een iPhone wordt geklikt. Weken later krijgen nabestaanden ineens een e-mail van DELA of zij van de vingerafdruk van de overledene een ring of een ketting willen laten maken. De kosten liggen tussen de 124 en 1320 euro. In de e-mail rept de uitvaartorganisatie met geen woord over hoe de vingerafdrukken worden opgeslagen en hoe lang ze worden bewaard.

Kamerlid Chris van Dam (CDA) noemt de werkwijze ongehoord en gaat Kamervragen stellen aan minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD).

Niet in België

DELA baat het crematorium in Hasselt uit. Marysia Kluppels, de woordvoerster van DELA België, laat weten dat niet standaard een vingerafdruk van overleden mensen neemt om die aan te wenden in een rouwjuweel. “Als het gebeurt is dat quasi alleen reactief, op vraag van nabestaanden. In andere gevallen, en dat is 1 procent, wordt het door de begrafenisondernemer aangebracht bij het eerste regelgesprek met de nabestaanden”.

Er is een verschil tussen België en Nederland met betrekking tot rouwjuwelen met vingerafdrukken. “Dergelijke rouwjuwelen zijn in Nederland ingeburgerd en veel populairder dan in België. Aangezien het minder ingeburgerd is, is het in België niet de gewoonte om proactief een vingerafdruk te nemen. Wij nemen bijna altijd vingerafdrukken op vraag van en na de uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden indien ze dergelijk rouwjuweel vragen”, aldus de woordvoerster.

Uitzonderlijk nemen sommige uitvaartcentra in Limburg wel vooraf een vingerafdruk indien het een overlijden van een jonge persoon betreft, omdat er in dit geval veel gekozen wordt voor dergelijk rouwjuweel. “In dat geval worden de nabestaanden ervan bij het eerste gesprek in kennis gesteld. Indien de nabestaanden geen rouwjuweel wensen, wordt de vingerafdruk meteen vernietigd of meegegeven aan de nabestaanden. DELA België houdt nooit vingerafdrukken bij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer