Nieuws dat inslaat als een bom bij royals: Mette-Marit heeft longfibrose en Máxima draagt dé Oranje-diamant

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week groot nieuws in Scandinavië waar het Noorse hof bekendmaakte dat kroonprinses Mette-Marit aan longfibrose lijdt. Alle ogen waren ook gericht op de Nederlandse koningin Máxima die op het staatsbanket bij de Queen uitpakte met een joekel van een diamant. De Stuart lag maar liefst 46 jaar lang in een kluis. Voorts vergat Meghan Markle een label van haar jurk te verwijderen. Haar (naar eigen zeggen) "surrealistische" trouwdag kan u voortaan trouwens zelf herbeleven in Windsor Castle. En prinses Caroline van Monaco verwelkomde een kleinzoon, haar derde al dit jaar.   

Mette-Marit heeft chronische longziekte

Het nieuws sloeg woensdag in als een bom in Scandinavië: het Noorse hof maakte bekend dat kroonprinses Mette-Marit (45) een ongebruikelijke variant van longfibrose heeft. Bij longfibrose (IPF) wordt zuurstof niet goed opgenomen door de vorming van littekenweefsel in de longen.

Patiënten kampen met een hele rits aan mogelijke symptomen. In eerste instantie manifesteert de ziekte zich als een droge hoest en treden benauwdheid en kortademingheid op bij zware inspanning (later ook bij lichte inspanning zoals je bijvoorbeeld aankleden, en nog later zelfs in rusttoestand). Patiënten zijn vaak sneller moe, lusteloos, krijgen concentratieproblemen, verliezen gewicht door een verminderde eetlust, hebben huidafwijkingen, er ontstaan dikke vingertoppen (de zogenoemde trommelstokvingers) en/of gewrichts- en hartklachten.

Kroonprins Haakon met zijn vrouw Mette-Marit.

De ongeneeslijke en progressieve ziekte kan leiden tot een vermindering van de gemiddelde levensverwachting. Beschadigd longweefsel kan immers niet meer herstellen. Specifieke medicatie kan de achteruitgang wel afremmen, net als kinesitherapie. Extra zuurstof kan dan weer de kortademigheid onderdrukken. Op termijn kan een longtransplantatie overwogen worden, maar hiervoor komt niet iedereen in aanmerking.

VIDEO Pneumoloog Wim Wuyts van het UZ Leuven legt longfibrose helder uit:

De afgelopen jaren ging mijn conditie achteruit. Nu weten we hoe dat komt

Door de ziekte zal Mette-Marit in de toekomst drastisch haar agenda moeten aanpassen. "De afgelopen jaren ging mijn conditie achteruit. Nu weten we hoe dat komt. Mijn werkcapaciteit zal variëren, zeker in combinatie met behandelingen en wanneer de ziekte meer actief is", laat de kroonprinses weten in een mededeling. Ze belooft wel nog aan zoveel mogelijk officiële aangelegenheden deel te nemen. Haar arts Kristian Bjøro zegt dat het gunstig is dat de longfibrose in een vroeg stadium is ontdekt. Mette-Marit zal behandeld worden in het universitair ziekenhuis van Oslo en zal bijgestaan worden door buitenlandse specialisten.

De kroonprinses geeft een gezicht aan de longziekte

Politici en dokters prijzen het Noorse hof uitdrukkelijk voor hun openheid over de ziekte. Olav Kåre Refvem, een van de bekendste longspecialisten van Noorwegen, spreekt ronduit van hoop. "De kroonprinses geeft een gezicht aan een aandoening waarover er niet zoveel mensen praten. Dit kan hoop geven aan anderen die lijden aan longfibrose, en die weten hoe moeilijk het om dragen is. Het toont aan dat niet enkel "gewone mensen" ziek worden."

Oeps, Meghan Markle vergeet label weg te knippen

Het kan ons allemaal overkomen én dat is ook de teneur op sociale media: Meghan Markle die het prijskaartje (of is het een waslabel) van haar felrode jurk vergeet te verwijderen. De hertogin van Sussex -en bij uitbreiding best ook haar entourage- maakte het kleine foutje bij aankomst op het eiland Tonga in de Stille Zuidzee. Het witte kaartje bengelde onderaan haar benen. Sommigen vroegen zich luidop af of de hertogin haar jurk wilde omruilen en daarom niets had weggeknipt.

Het origineel en een kopie tentoongesteld

Waar er helemaal géén prijskaartje of waslabel zal aan bengelen, is de trouwjurk van Meghan. Het is het pronkstuk van de tentoonstelling "A royal wedding: the duke and duchess of Sussex" die op Windsor Castle tot 6 januari loopt. De zijden jurk met 5 meter lange sluier is van de Britse ontwerpster Clare Waight Keller die verbonden is aan het Franse couturehuis Givenchy. Aan de outfit werkte een team van 50 mensen die er maar liefst 3.900 werkuren aan spendeerden.

Een ongelofelijk surrealistische dag

Wie kiest voor de audiogids op de expo hoort Meghan vertellen hoe ze koos voor een "tijdloze, klassieke jurk". In de creatie kropen enorm veel details. Zo werd er van elk land van het Gemenebest -en dat zijn er 53- een typische bloem verwerkt in de sluier. "Door het maken van persoonlijke keuzes kon ik de hele ervaring toch intiem laten aanvoelen, hoe groots opgezet het huwelijk ook was", aldus Meghan. Zij omschrijft haar trouwdag vooral als "ongelofelijk surrealistisch". 

Naast de trouwjurk in Windsor Castle prijkt ook het donkere kostuum van echtgenoot prins Harry, maar het gaat echter om een geslaagde kopie. Harry heeft het oorspronkelijke uniform nog nodig om te dragen bij officiële ceremonies. De trouwjurk van Catherine "Kate "Middleton werd in 2011 ook tentoongesteld, maar dan op Buckingham Palace. Op zes weken tijd gingen toen meer dan 350.000 mensen een kijkje nemen.

Breaking news: de Stuart-diamant uit de kluis

Het Nederlandse koninklijke paar heeft deze week een staatsbezoek gebracht aan het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse royaltykenners lagen op vinkenslag en kregen waar voor hun geld: koningin Máxima haalde speciaal voor het staatsbanket na 46 jaar de waardevolle Stuart-diamant uit de kluis. Dat was voor sommige journalisten reden genoeg om een weddenschap te organiseren of zelfs het breaking news-label boven te halen.

De Stuart is de bovenste (blauwgroene) steen op de diadeem.

De kostbare diamant werd voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat wijlen koningin Juliana in 1972 bracht aan de Queen. Een deel van de gelijknamige diadeem verscheen al in mei bij het Nederlandse staatsbezoek aan Luxemburg, maar die ene grote diamant liet Máxima toen thuis. Twee kleinere zogenoemde "huis"diamanten van de diadeem droeg ze toen zelfs als oorringen.

Deze keer werd de blauwgroene steen van bijna 40 karaat wél op het diadeem gemonteerd, want Máxima had hem ook als broche of als hanger aan een collier kunnen dragen. De steen, ook nog de "Holland" genoemd, was in 1690 een peperduur geschenk van de Nederlandse koning Willem III aan zijn echtgenote Mary Stuart II van Engeland. Na haar dood kwam de steen in het bezit van de Oranjes.

Wijlen koningin Juliana met de Stuart.
Credit ©Rue des Archives/ AGIP

Geen hoofdpijn, majesteit?

In een gesprek met de pers vertelde Máxima dat ze de Stuart meer zal dragen, maar dat Londen gewoon het ideale moment was om hem boven te halen. "De diamant heeft zóveel betekenis voor beide landen", zei ze. Het juweel weegt wel wat -de Stuart-diamant alleen al naar verluidt 159 gram- maar bezorgde de koningin evenwel "geen hoofdpijn".

Slapen in jawel ... de Belgische Suite

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren uitgenodigd om tijdens het staatsbezoek in de Belgische Suite van Buckingham Palace te logeren. U leest het goed: de Belgische Suite, vernoemd naar de Belgische koning Leopold I (1790-1865), de lievelingsoom van de legendarische Britse koningin Victoria. Het verhaal wil dat Leopold nergens anders wilde slapen.

Het historische vertrek ligt aan de achterkant van het paleis op de benedenverdieping en bestaat uit een zitruimte (zie foto) en twee slaapkamers met elk een eigen badkamer. De Belgische Suite doet al decennia dienst doet als gastenverblijf. Onder anderen Amerikaans oud-president George W. Bush en Russisch president Vladimir Poetin verbleven er. Maar de Britse prinsen Andrew en Edward werden er ook geboren, en prins William bracht er zijn huwelijksnacht door met Kate Middelton. 

De zitruimte van de "Belgian Suite".

Drie kleinzonen op één jaar voor prinses Caroline

Charlotte Casiraghi (32), de enige dochter en het evenbeeld van prinses Caroline van Monaco, heeft in het Prinses Grace Ziekenhuis het leven geschonken aan een tweede zoontje. Een naam voor het kereltje is nog niet bekendgemaakt. Vader is de Franse filmproducent Dimitri Rassam die net als Casiraghi al een kind heeft uit een vorige relatie.

Voor prinses Caroline (61) is het het derde kleinkind dit jaar na Maximilian (zoontje van Andrea Casiraghi met Tatiana Santo Domingo) en Francesco (zoontje van Pierre Casiraghi met Beatrice Borromeo). Daarmee staat de teller voor de kersverse grootmoeder al op zeven kleinkinderen.   

2017 Donato Sardella

Meest gelezen