Europese Commissie geeft regering tijd tot maandag om begroting in te dienen

De federale regering krijgt tot maandag tijd om de ontwerpbegroting voor 2017 in te dienen bij de Europese Commissie. Dat heeft bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici donderdag gezegd in een gesprek met VRT Nieuws.

Ook drie dagen na het uitstel van de State of the Union heeft de regering van premier Charles Michel nog steeds geen akkoord bereikt over de begroting. De tijd tikt, want sinds 2013 moeten de eurolanden jaarlijks tegen 15 oktober een ontwerpbegroting voor volgend jaar indienen. Die deadline blijkt echter niet zo strikt. De indiening kan volgens de eurocommissaris tot maandag wachten, zo staat te lezen op deredactie.be.

De regels zijn vastgelegd in de zogenaamde twopack, een van de wetgevende pakketten die de lidstaten en het Europees Parlement hebben ingevoerd om een herhaling van de traumatische eurocrisis te vermijden. Bedoeling is om veel sneller zicht te krijgen op mogelijke budgettaire ontsporingen die zware gevolgen kunnen hebben voor de hele monetaire unie.

De betrokken verordening stelt dat de regeringen hun ontwerpbegroting voor volgend jaar tegen 15 november moeten indienen bij de Commissie. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat een land de deadline mist. Zo diende Portugal omwille van een verkiezingsperiode pas in januari van dit jaar zijn begrotingsplan voor 2016 in. De verordening bevat ook geen enkele verwijzing naar mogelijke sancties voor laatkomers.

De Commissie geeft tegen 30 november haar advies over de ontwerpbegrotingen. Die adviezen worden vervolgens tegen het licht gehouden door de ministers van Financiën van de eurozone. Stoot de Commissie bij haar lectuur van de ontwerpbegroting op een bijzonder ernstige schending van de Europese begrotingsnormen, dan kan ze reeds binnen twee weken na de indiening aan de betrokken regering vragen om haar huiswerk opnieuw te maken. Die heeft daarvoor dan drie weken tijd.

Beke over De Block: “Ze maakt pensioenspaarders nodeloos ongerust”

© Photo News

De meerwaardebelasting die CD&V voor ogen heeft, viseert mensen met meer dan 250.000 à 300.000 aan aandelen in portefeuille. Dat heeft voorzitter Wouter Beke donderdag gezegd voor de camera’s van ‘Villa Politica’. Beke verweet Open Vld-minister Maggie De Block ook dat ze de mensen “nodeloos ongerust maakt” door twijfel te zaaien over pensioenspaarders.

“Zoals ik de grote lijnen lees, zal het niet enkel over de grote vermogens gaan, maar wel om iedere burger van ons land die een beetje spaargeld en een aandeel heeft”, lanceerde De Block donderdagmiddag. Het is haar naar eigen zeggen bovendien niet duidelijk of pensioenspaarders wel buiten schot blijven.

Beke pikt die insinuaties niet. “Ik vraag me af waar mevrouw De Block het vandaan haalt om te zeggen dat het om pensioenfondsen gaat?”, reageerde hij. “Het gaat hier om mensen die aandelen hebben in vennootschappen.”

De CD&V-voorzitter heeft “veel onzin” zien verschijnen over het voorstel van zijn partij. Hij herhaalt dat de aandelen van tachtig procent van de ondernemingen in België niet geviseerd worden. “Het gaat niet over de bakker of de slager of de kruidenier.”

Beperkte opbrengst?

De opbrengst raamt Beke op 80 miljoen euro in de eerste jaren, wat nadien verder zou kunnen stijgen. Hij merkte daarbij wel op dat over de plafonds en de vrijstellingen in het voorstel zeker nog gepraat kan worden.

Of die geraamde opbrengst niet wat beperkt is? “Een regering die elke dag moet kijken hoe ze de budgetten kan ordenen om de toekomstige pensioenen en de ziektekosten te betalen, om de veiligheid te garanderen en daar extra investeringen te doen, daar is elke euro welkom voor”, reageerde Beke.

Voor CD&V kadert de meerwaardebelasting echter in de hervorming van de vennootschapsbelasting. “We hebben eind augustus al gezegd dat daarvoor dit ook mee op tafel moet komen”, aldus Beke, die zijn twijfels herhaalde bij de berekeningen van N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt en diens claim dat de verlaging van de vennootschapsbelasting volledig budgetneutraal is. “Ik mag het hopen, maar ik maak me daar wel grote zorgen over”, aldus Beke. “We moeten zorgen dat we niet door hervormingen vandaag de putten van morgen aan het graven zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER