Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Robert Bowers wilde “gewoon joden doden”

Elf mensen omgekomen bij aanslag op synagoge in Pittsburgh
Beeld AFP

Elf mensen zijn zaterdag omgekomen bij een aanslag op een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh. De dader is aangehouden. "Alle joden moeten dood”, schreeuwde de man toen hij het vuur opende.

De aanslag vond plaats tijdens een sabbatdienst zaterdag in de Tree of Life-synagoge in de Joodse wijk Squirrel Hill. De dader had een geweer en drie handvuurwapens bij zich. Hij gaf zich op de derde etage van het gebouw over aan de politie na te zijn getroffen door enkele politiekogels en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Elf mensen zijn omgekomen. Zes mensen raakten gewond, onder wie vier politieagenten.

De dader, de 46-jarige Robert Bowers, werd omschreven als een zwaarlijvige, blanke man met een baard. Op extreemrechtse websites plaatste hij regelmatig antisemitische bijdragen. Zaterdagochtend, kort voor zijn actie, schreef hij dat Joodse organisaties 'indringers' het land inbrengen 'die onze mensen afslachten'. Na zijn aanhouding zei hij volgens de FBI tegen een agent dat de joden 'genocide' plegen op zijn volk. 'Ik wil gewoon joden doden', zou hij hebben gezegd.

De Amerikaanse autoriteiten hebben zondag de identiteit vrijgegeven van de elf dodelijke slachtoffers, acht mannen en drie vrouwen. Het jongste slachtoffer was de 54-jarige David Rosenthal, de oudste de 97-jarige Rose Mallinger. Ook zijn er twee broers bij en een echtpaar van in de tachtig.

Doodstraf

De openbaar aanklager van West-Pennsylvania heeft laten weten dat Bowers zal worden vervolgd voor 29 strafbare feiten. "De daden van Robert Bowers vertegenwoordigen het ergste van de mensheid", zei Scott Brady. "We zetten alle middelen van mijn kantoor in voor dit federale onderzoek en de vervolging van haatmisdrijven." Minister van Justitie Jeff Sessions zei dat Bowers de doodstraf kan krijgen. "Haat en geweld op basis van religie kunnen geen plaats hebben in onze samenleving", zei hij.

Een zwaarbewapend SWAT-team aan de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh. De 46-jarige Robert Bowers opende er zaterdag tijdens een sabbatdienst het vuur.Beeld AFP

President Donald Trump noemde de 'kwaadaardige antisemitische aanslag' een 'aanval op de menselijkheid'. Hij riep de Amerikanen op om 'zich te verenigen om de haat te verslaan'. Hij zei spoedig te zullen afreizen naar Pittsburgh, maar gaf zaterdag volgens plan acte de présence op een verkiezingsbijeenkomst in Illinois. Aan journalisten antwoordde Trump in het incident geen aanleiding te zien om de wapenwetgeving te wijzigen. "Dat heeft er weinig mee te maken", zei hij. Hij voelt meer voor het aanscherpen van wetgeving rond de doodstraf. De schietpartij had volgens hem anders kunnen aflopen als het gebedshuis was beschermd door bewapende bewakers.

De website Gab, waarop Bowers zijn antisemitische tekst had geplaatst, staakt voorlopig zijn activiteiten. "Waarschijnlijk zullen we wekenlang buiten dienst zijn, liet de site weten op haar Twitter-account." Gab, in 2016 gelanceerd, opereert in de hoek van alt-right en biedt plaats aan bijdragen van mensen die van Twitter worden geweerd vanwege hun extreme uitingen. "Hartelijk welkom voor de vrije meningsuiting", is het motto van de site.