Staking bij Aviapartner blijft duren: vandaag al zeker 110 van de 630 vluchten geannuleerd

© BELGA

Door de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner worden maandag 110 van de 630 vluchten op Brussels Airport geannuleerd. Dat meldt woordvoerster van de luchthaven Anke Fransen. Vakbonden en directie zouden maandag om 11 uur hun onderhandelingen voortzetten.

gjs

Net als in de nacht van zaterdag op zondag hebben ook in de nacht van zondag op maandag geen mensen gevraagd om op de luchthaven te overnachten. “We hebben geen melding gekregen dat mensen de wil hebben uitgedrukt om te overnachten, dus we hebben geen bedjes gezet. Uiteraard kan het altijd dat een passagier op eigen initiatief de nacht op de luchthaven doorbrengt”, aldus Fransen.

LEES OOK. Verzoeningsvergadering leidt opnieuw tot niets: Aviapartner staakt voort op Brussels Airport

Of de passagiers best wel of niet naar de luchthaven komen, hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee ze vliegen, zegt de woordvoerster nog. De luchtvaartmaatschappijen zijn het eerste en belangrijkste contact van de reizigers, en volgens Fransen lijkt het erop dat de passagiers de richtlijnen van de maatschappijen opvolgen. Brussels Airport vraagt op zijn website ook aan vertrekkende passagiers om niet in de terminal te wachten, maar naar huis te gaan en van daar contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly meldde zondag dat ze zelf personeel voorziet om bagage te laden en te lossen. “Luchtvaartmaatschappijen kunnen een uitzondering aanvragen om zelf bagage te laden en te lossen, en sommige maatschappijen hebben dat gedaan”, zegt Fransen nog.

Onderhandelingen

De vakbonden en directie bij Aviapartner zijn maandag wel aan hun vierde dag van onderhandelen begonnen. “Maar we hebben nog steeds niet het gevoel dat de directie met iets over de brug wil komen”, stelt Fouad Bougrine van ACLVB. “We hebben zeer constructief meegewerkt en een hele uiteenzetting gegeven om hen te overtuigen dat een vliegtuig perfect met vijf man kan behandeld worden. Daarvoor is dus niet eens extra personeel nodig. We hebben alles geprobeerd om hen te overtuigen dat niet alles met alleen maar investeringen moet gebeuren. Daar wilde men tot gisterenavond nog niet naar luisteren”, aldus Bougrine.

Zondag bleek ook nog eens dat Aviapartner in slechte financiële papieren zit en dat bemoeilijkt de onderhandelingen. Al stellen de vakbonden dat er met een goede organisatie al veel opgelost kan worden.

“Sommige reorganisaties kunnen investeringen met zich meebrengen, maar het gaat vooral om ook op de juiste manier te managen in plaats van moeilijk te doen over elke constructieve vraag”, klinkt het bij de vakbond.

“De directie moet dan maar kijken waar er geld in gestoken wordt waar het niet nodig is. Verlies lijden betekent niet dat er onwerkbaar werk uitgevoerd moet worden. De cijfers waarnaar ze refereren zijn bovendien van vorig jaar en er zijn er andere, die zeggen dat ze nu wel weer winst maken”, verklaart Bougrine.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen