"Verdwenen" Libisch geld - Regering zou Libische milities gefinancierd hebben met bevroren fondsen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering zou Libische milities gefinancierd hebben met bevroren Libische fondsen die in ons land op een rekening stonden. Dat zegt de RTBF na eigen onderzoek. Op de luchthaven van Oostende zouden verschillende vliegtuigen zijn onderschept met wapens aan boord. Op vraag van de Verenigde Naties staat sinds de revolutie in Libië iets meer 14 miljard euro aan fondsen bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear in Brussel en op rekeningen van BNP Parisbas Fortis, ING en KBC. Maar de intresten en dividenden op dat geld zouden niet bevroren geweest zijn. In totaal gaat het om 3 à 5 miljard euro. Dat geld zou tussen eind 2013 en eind 2017 van de rekeningen verdwenen zijn, zonder einige verklaring.

Volgens de Franstalige openbare omroep zou het geld gebruikt zijn om wapens te financieren voor milities die actief zijn in de Libische burgeroorlog, en die onder meer betrokken zijn bij mensenhandel. "Al 7 jaar stellen we vast dat de milities daar alle wapens vinden die ze nodig hebben. Bepaalde landen leveren die openlijk, maar ze hebben ook via ander manieren wapens gevonden. Er zijn een of twee schandalen gelinkt aan enkele vliegtuigen die op de luchthaven van Oostende zijn gestopt, met wapens aan boord", vertelde een bron aan de RTBF.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat eerder al werd vrijgegeven, zou de 300 miljoen euro per jaar aan rente en dividenden op het Libische kapitaal zijn uitgegeven door Euroclear namens het vermogensfonds van de Libyan Investment Authority, een fonds dat gelinkt wordt aan voormalig president Moammar Kadhafi. Om dat geld vrij te maken, moest de Belgische federale regering instemmen. De VN-experten die in mei een onderzoek uitvoerden, beschouwen de betalingen van die intresten als "niet conform de bevriezing van tegoeden" en het feit dat ze ter beschikking worden gesteld aan de Libyan Investment Authority is "een overtreding van de sancties".

De Belgische regering liet in september weten de situatie te onderzoeken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei toen "geen bevoegdheid noch een hand" te hebben in de feiten, bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) klonk het dat "het rapport wordt onderzocht door de FOD Financiën".

bron: Belga