Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Chaos en geweld na regeringscrisis in Sri Lanka vanwege ‘moordcomplot’ op president

Agenten en betogers bij het kantoor van de Ceylon Petroleum Corporation in Colombo, waar de ontslagen minister van Olie naar zijn werk probeerde te gaan.Beeld EPA

De president van Sri Lanka heeft de regering naar huis gestuurd omdat hij naar eigen zeggen het doelwit was van een moordcomplot. Maithripala Sirisena zei dat zondag in een toespraak op tv. 

De president veroorzaakte vrijdag een politieke crisis toen hij premier Ranil Wickremesinghe ontsloeg. Die legt zich daar niet bij neer en vindt dat hij nog steeds aan het hoofd van de regering staat. Sirisena heeft oud-president Mahinda Rajapaksa aangewezen als nieuwe premier. Hij schortte een zitting van het parlement op tot 16 november, mogelijk om te voorkomen dat parlementariërs hun steun zouden uitspreken voor de ontslagen premier. 

De situatie escaleerde zondag verder toen de ontslagen minister van Olie toch naar zijn kantoor probeerde te gaan. Daar begon een van zijn beveiligers te schieten. Een persoon kwam om het leven en twee anderen raakten gewond.